Sındırgı’da “50 Peynirli Şehrim” Projesi Kapsamında Butik Mandırada Üretim Devam Ediyor
Cuma, 03 Ocak 2025
Sındırgı Belediyesi Butik Mandırada Üretimi Başlattı Sındırgı Belediyesi’nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) destekli “50 Peynirli Şehrim” projesi çerçevesinde kurulan butik mandırada peynir üretimine başlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen proje, başvuru sahibi olan Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirildi. Üretim Sepetle Başladı Tulumla Devam Edecek Sındırgı Belediyesi’nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) destekli “50 Peynirli Şehrim” projesi kapsamında kurduğu butik mandırada peynir üretimine başlandı, üretilen peynir tadanlardan tam not aldı. Sındırgı’da başlatılan peynir üretimi, sepet peyniri ile başladı. Belediye Başkanı Serkan Sak, Nisan ayından itibaren geleneksel yöntemlerle koyun derisinde “Eğridere Yünlü Tulum Peyniri” üretimine geçileceğini belirtti. Üretimin ilk aşamalarında tadım yapanların peynirlerden memnuniyetle söz ettiklerini ifade eden Başkan Sak, projenin bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri destekleyeceğini söyledi. Günlük 50 Kilo Üretim Üretime ilk etapta günlük 100 litre sütten peynir üretimine başladıklarını belirten Başkan Sak, bu rakamın yaklaşık 600 litreye çıktığını ve günlük 40-50 kilogram peynir ürettiklerini söyledi. Başkan Sak; “Deneme üretimine başladık, numunelerin raporu olumlu geldi. Proje Sındırgı, Kepsut ve İvrindi olmak üzere 3 ilçeyi kapsıyor ancak diğer ilçeler hazırlıkları henüz tamamlayamadı, denetimleri aşamadı, ilk üretimi biz gerçekleştirdik. Akpınar Yaşam Merkezi’nde Belediyemize ait olan mekanda butik mandıramızı kurduk. Proje kapsamında eğitime gönderdik, yeni yılda üretimi arttırmayı hedefliyoruz, ilk etapta BALKURU reyonlarında satışa sunacağız, bunun dışında otellere, marketlere, şarküterilere toptan pazarlamayı planlıyoruz. Belediye olarak marka, ambalaj ve etiket çalışmalarını sürdürüyoruz. Bunlar da hazır olunca peynirlerimiz raflarda yerini alacak.” dedi. Koyun Derisinde Tulum Peyniri Projenin başlangıç noktası olan ‘Koyun Derisinde Eğridere Yünlü Tulum Peyniri’ üretiminin hem masraflı hem de zaman açısından pek ekonomik olmadığını dile getiren Başkan Sak, İlkbaharda temin edecekleri koyun derilerinde özel tulum peyniri üreteceklerini söyledi. Sak; “Mevcut Sepet Peyniri üretimine Koyun Derisine Tulum Peynirini de katarak 2 çeşitle piyasaya girmiş olacağız. Koyun derisinde peynir üretimi hem beklemesi hem de işçiliği açısından fazla ekonomik olmasa da özel bir çeşit olacak, Nisan ayında üretime başlamayı planlıyoruz. Sepet peyniri gibi tulum peynirinin de beğenileceğini umuyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Butik Mandıramız Sındırgı'mıza hayırlı olsun.” şeklinde konuştu. Sındırgı Belediyesi, “50 Peynirli Şehrim” projesi ile hem bölgenin zengin peynir çeşitlerini gün yüzüne çıkarmayı hem de yerel üreticilere yeni ekonomik fırsatlar sunmayı hedefliyor.Sındırgı’da “50 Peynirli Şehrim” Projesi Kapsamında Butik Mandırada Üretim Devam Ediyor