Sındırgı’ya Bal Ormanı Kuruldu

Pazartesi, 23 Aralık 2024

Sındırgı’ya Bal Ormanı Kuruldu

“Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” Projesi Kapsamında Sındırgı’ya Bal Ormanı Kuruldu

   Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi iş birliğiyle yürütülen “Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” projesi kapsamında, Sındırgı ilçesine Bal Ormanı kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde hayata geçirilen proje, kırsal kalkınmayı desteklemeyi, arıcılığı profesyonel bir meslek haline getirmeyi ve özellikle gençler, kadınlar ile dezavantajlı bireyleri arıcılığa yönlendirmeyi hedefliyor.

   Sındırgı Belediyesi, proje kapsamında %57’si ormanla çevrili ve bitki çeşitliliği ile bal üretiminde önemli bir yer alan Sındırgı ilçesinde Çaygören Mahallesi’nde tıbbi ve aromatik fidanları toprakla buluşturuldu. Fidan dikimi Sındırgı Belediyesi ekipleri, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi ekipleri, Sındırgı Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi (SIBEM) öğrencileri ve öğretmenleri tarafından gerçekleştirildi.

Hedef: Sürdürülebilir Kalkınma ve Kaliteli Bal Üretimi

   Proje ile Sındırgı’da sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak; arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, doğal arı ürünlerinde verimin, kalite ve katma değerin arttırılması ile markalaşmanın sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, yenilikçi ürünler üreterek üretim ve pazarlama sistemini geliştirmek ve bölgede kırsal kalkınmayı desteklemek hedefleniyor. Proje kapsamında kurulan Bal Ormanı ile gezginci arıcıların arılarını sağlıklı bir şekilde beslenmesi sağlanarak, kaliteli ve verimli bal üretiminin artırılması amaçlanıyor.

Sındırgı’da Kurulan Bal İşleme Tesisi ile Katma Değerli Ürünler Üretilecek

   Proje kapsamında, Sındırgı’da kurulan Bal İşleme Tesisi’nde meyveli ballar, mix ürünler, propolis, piknik dolum, polen ve arı sütü gibi katma değerli ürünlerin üretimi yapılacak. Bu çalışmalarla hem yerel istihdam artırılacak hem de bölge ekonomisine katkı sağlanacak.

   Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, Bal Ormanı’nın kurulumu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  “Sındırgı, Ulus Dağı gibi zengin flora ve faunaya sahip bir bölge. Ulus Dağı, yalnızca burada bulunan 33 endemik bitki türünü barındırıyor. Bugün, flora çeşitliliğini artırmak, arıların sağlıklı beslenmesini sağlamak, ekosistemi güçlendirmek ve arıcılarımızın verimli, kaliteli bal üretimi yapmalarına destek olmak amacıyla Bal Ormanımızı kurduk.  Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin ödüllü Meşe, Çam ve Çiçek Balı gibi ürünlerinin işlenmesi, dolum yapılabilmesi için ve kaliteli balların üretimine devam edilmesi adına proje kapsamında Sındırgı Belediyesi olarak kurutma tesisinin yanına Bal İşleme Tesisi kuruyoruz. Büyükşehir Belediyemiz de ise Bal dolum tesisinin kapasitesini artırıyoruz. Kurulan bu tesiste balı krem bal haline getireceğiz, propolis ve diğer ürünleri ayrıştırıp Dünya çapında Sındırgı Markası ile satacağız. Hem burada istihdamı hem de bölgemizdeki ödüllü balların üretimini artıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Akın’a ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na teşekkür ediyorum. Ayrıca bu fidan dikiminde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Sındırgı’ya Bal Ormanı’mızın hayırlı olmasını diliyorum."

   Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Ana Arı Tesisleri Sorumlusu Naim Aladağ, “Sındırgı Belediyesi ile iş birliği içinde, GMKA desteğiyle yürüttüğümüz projenin son aşamasına geldik. Bu proje kapsamında Bal İşleme ve Bal Dolum Tesisleri kuruyoruz. Amacımız, üreticilerimizin ürünlerini yüksek katma değerli ürünlere dönüştürerek kazançlarını artırmak. Projemizin bölgemizdeki üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

   Sındırgı’da kurulan Bal Ormanı ve Bal İşleme Tesisi ile bölgedeki bal üreticilerinin kaliteli ve ödüllü bal üretimlerini artırılması sağlanarak hem yerel hem de uluslararası pazarlarda daha fazla söz sahibi olunması hedefleniyor.