Üreticimizin Her Zaman Yanındayız

Perşembe, 15 Ağustos 2024

Üreticimizin Her Zaman Yanındayız

Balıkesir'in Sındırgı ilçesi İbiller kırsal mahallesinde toplanan ve traktörlerini Türk Bayrakları ile donatan çiftçiler Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir" pankartı ve sloganlar ile domates fiyatlarına tepki gösterdi. 

Köy meydanında toplanarak sorunlarını dile getiren sonrasında traktör konvoyu eşliğinde domates rampasına yürüyen üreticiler, domatesin kilosuna 1,8 lira fiyat biçilmesine tepki gösterdi. Türk bayrağı asılmış traktörlerle yürüyüşe katılan çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı göreve davet etti. Tarımsal alanda üretimin planlanması ve çiftçinin desteklenmesi istendi. 

Verimin yüksek olmasına rağmen domatesteki fiyat düşüklüğü nedeniyle maliyetini karşılayamayan ve tarlada bırakma tehlikesiyle karşı karşıya kalan üreticilerin eylemleri devam ediyor. 

"Emeklerimizin karşılığı yok"

Yürüyüşten önce dertlerini CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı'ya anlatan bir kadın üretici, domatesin kilosuna 1.8 lira fiyat biçildiğini belirterek "Gece gündüz çalıştık. Ellerimiz nasır tuttu. Emek verdik ümidimiz çoktu ama domateste para etmiyor. Ne yaparız, borçlarımızı nasıl öderiz." şeklinde konuştu. 

“ Türkiye’ye mesaj vermek için buradayız. Üreticimizin her zaman yanındayız.” 

Çiftçinin sorunlarını bildiklerini Sındırgı Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partililer olarak her zaman yanlarında olduklarını belirten Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak “ Sizlerin sıkıntılarını dert edindik. Bugün sesimizi Türkiye’ye duyurmak, bir mesaj vermek için buradayız. Sındırgı büyük bir coğrafya. Sulanabilir arazisine baktığımız zaman 60 kilometrekarelik koskocaman bir araziyi sulayabiliyoruz. Başta Sındırgı – Balıkesir olmak üzere Türkiye’yi doyuran bir ilçe olma potansiyeline sahibiz. Bu ilçenin toprağı var, havası var, suyu var, çalışacak iş gücü var, ama bu emeğe karşılık bir değer yok. Sizlerin emeğini değerli hale getirmek için buradayız. Her zaman yanınızdayız.” sözlerine yer verdi. 

Üreticilere seslenen Serkan Sarı da çiftçinin yanında olan bir belediye başkanına sahip olduklarından dolayı Sındırgı’nın şanslı olduklarını belirterek " Üretimde planlamanın yapılması için meclise önerge verdik. Çiftçimizin, üreticimizin her zaman yanındayız. İhracatın yasaklanmasından dolayı kim para kazanıyor, kim çiftçinin hakkını yiyorsa hesabını soracağız." dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bakanı İbrahim Yumaklı’yı bölgeye çağıran üreticiler, "Ya çözecek ya gidecek" ifadesini kullandı.

Çiftçiler Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü Milletin Efendisidir" sözünün yazılı olduğu bir pankartla yürüyüşe geçti. Türk bayrağı asılmış traktörlerle korna çalarak eyleme destek veren çiftçiler, İbiller köyünden Sındırgı'ya doğru ilerledi.

Yürüyüşe Balıkesir milletvekili Serkan Sarı, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, CHP Sındırgı İlçe Başkanı Ahmet Algın, Demokrat Parti ilçe başkanı Alper Necati Duman, meclis üyeleri domates üreticisi köylüler katıldı.