Sındırgılı kadınlara mobil sağlık taraması

Pazartesi, 01 Ocak 2024

Sındırgılı kadınlara mobil sağlık taraması

Sındırgı ilçesinde Cumhuriyet Meydanında konumlandırılan MobilSağlık TIR’ında 30-70 yaş aralığındaki bayanlara sağlık taraması hizmeti sunuluyor.

Balıkesir Büyükşehir belediyesi, ilçe sağlık müdürlüğü ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile Mobil Sağlık TIR'ı 5 Ocak 2024 tarihine kadar Cumhuriyet Meydanı'nda hizmet vermeye devam edecek.

Bu kapsamda meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramaları yapılıyor. İlçe sağlık müdürlüğü tarafından belirlen yaş grupları ve kırsal mahalle programlamalarında Sındırgı belediyesi tarafından ulaşım, yemek ve gezi planlaması kapsamında lojistik ve sosyal destek sağlanıyor. Aynı zaman da kırsal mahalleden gelen kadınlar için mini ilçe gezisi de gerçekleştiriliyor.

18 Aralık 2023 tarihinde başlayan sağlık tarama çalışmaları 05 Ocak 2024 tarihine kadar devam edecek.

Sağlık taramasına katılan kadınlar Balıkesir’e gitmek yerine hizmetin ayaklarına gelmesinden duydukları memnuniyeti belirtti.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş "Halk içinde muteber bir nesne yok, devlet gibi, olmaya cihanda bir nefes sıhhat gibi." demiş Kanuni. Bizler de Sındırgı'da, büyükşehir belediyemizle sağlık il müdürlüğümüzle burada her yıl olduğu gibi bir kanser taraması yapıyoruz. Özellikle kadınlarla alakalı meme kanseri ve diğer kanserler ile ilgili bir tarama yapılıyor ve buradan çıkan sonuçlar neticesinde erken tanıyla belki bir kişiyi hayatını kurtarma gibi bir durum bu söz konusu. Bu sebeple seferber olmuş durumdayız ve şu anda da Sındırgı'da aşağı yukarı 2 haftadan beri bu tarama yapılıyor. Şu an 300’e yakın kadınımız burada, kırsal mahallelerden belediyelerimize araçlarıyla getiriliyor, burada ağırlanıyor. Sındırgı’nın hatta etrafında gezme fırsatı buluyorlar, onlara da böyle bir destek veriyoruz, belediyemizle beraber büyükşehir ve sağlık il müdürlüğüyle hakikaten güzel bir organizasyonla Sındırgı'da 3 hafta kalıp bütün kadınlarımız burada kanser taraması yapılmış oluyorlar.” dedi.

Sındırgı Kaymakamı Didem Dinç Özay erken tanının hayat kurtardığını belirterek merkezinden kırsalına kadınları bu hizmetle buluşturduklarını bütün kadınlara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Kaymakam Özay açıklamasında " Köylerimizden kadınlarımızı ilçe merkezimize getirerek belediyelerimizin de destekleriyle öncelikle taramalarını yaptırıyor, eğer bir rahatsızlık ve hastalık durumu olursa doktorlarımız kendileriyle ilerleyen zamanlarda irtibatta da olacaklar. Aynı zamanda ilçeye geldikten sonra bunları, bu kadınlarımızı gezdirerek ilçemizi, ilçemizin farklı noktalarını tanıtarak da hem de bir aktivite sağlıyoruz. Balıkesir genelinde de katılımın yoğun olduğu ilçelerden bir tanesiyiz. Kadınlarımızla konuştuğumuzda da o hizmetten oldukça memnun olduklarını dile getiriyorlar. Erken tanı hayat kurtarır diyoruz ve bu şekilde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Her yıl sağlık taramasının belirli dönemlerde gerçekleştiğini belirten Sındırgı İlçe Sağlık Müdürü Mustafa Yurt "Bugün her yıl olduğu gibi, sağlık müdürlüğümüzün, büyükşehir belediyemizin öncülüğünde sağlık tırındayız. Sındırgımızda bu yıl kanser taramalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. Sağlık tırımız da rahim ağzı kanseri, kolon kanseri, kalın bağırsak kanseri ve meme kanseri üzerine taramalar yapmaktayız. Tırımız 15 gün boyunca Sındırgımızda olacaktır. Geçen 5 günün ardından 350’ye yakın vatandaşımız taramadan geçmiştir. Bizim buradaki amacımız varsa, kanseri erken tanımak, erken teşhis koymak ve olumlu sonuçları almak. Günümüzde Türkiye'de her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır, bu da tüm kadınlar için de kanserlerin dörtte birine denk geliyor. Bu konu bizim için çok önemli, özellikle vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz. Bu konuda ayrıca, taşıma olsun, çadır olsun, vatandaşlarımıza ikramlar olsun, her konuda bize destek sağlayan Sındırgı Belediyesine ayrıca teşekkür ediyoruz."