Sındırgılı Kadınlara Arıcılık Eğitimi
Çarşamba, 29 Kasım 2023
Sındırgılı Kadınlara Arıcılık Eğitimi
“Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” isimli projesi kapsamında Sındırgı’da arıcılık mesleği ile ilgili kadınlara eğitim verildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda GMKA tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen proje ile Balıkesir’de kırsal kalkınmanın desteklenmesi, arıcılığın profesyonel bir meslek haline getirilmesi bu sayede de gençlerin, kadınların ve dezavantajlı bireylerin arıcılık mesleğine yönlendirilmesine destek sunulması amaçlanıyor.
Proje kapsamında %57 si ormanla çevrili ve bitki çeşitliliği ile bal üretiminde önemli bir yer alan Sındırgı ilçesinde kadınları da teşvik etmek üretimi daha kaliteli hale getirerek istihdamı da arttırmak amacıyla eğitim çalışmaları başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kırsal hizmetler daire başkanlığı tarafından DOBATEKS de gerçekleştirilen eğitimde detaylı bilgilere yer verildi.
Proje ile Sındırgı’da sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak; arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, doğal arı ürünlerinde verimin, kalitenin, katma değerinin arttırılması ve markalaşmasının sağlanması hedefleniyor. Yenilikçi ürünler üreterek üretim ve pazarlama sisteminin geliştirilmesini, bölgede kırsal kalkınmanın desteklenmesini, arıcılığın profesyonel bir meslek haline getirilmesini bu sayede de gençlerin, kadınların ve dezavantajlı bireylerin arıcılık mesleğine yönlendirilmesine destek sunulmasını sağlayacak projenin süresi 12 ay olarak belirlendi.
Arı ürünlerini çeşitlendirerek meyveli ballar ve mixler gibi yenilikçi ürünler ve propolis, polen, arı sütü gibi katma değerli ürünler üretilmesi sağlanacak. Eğitim çalışmalarını tamamlayan kursiyerlere üretime teşvik amacı ile çeşitli ekipman destekleri de verilecek.
Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “Balıkesir her alanda bir doğal ürünlerin en çok ulaşılabildiği noktalardan bir tanesi tabi bu arada da Doğalşehir Sındırgı 225 den 1769 rakımı doğru yükselen bir florası var. Floranın zenginliği 33 tane endemik bitkiyi sadece Ulus dağında barındırıyor. Balıkesir yani balı çok olan ilde bir proje gerçekleştirdik. Balıkesir’in balla alakalı üretimi olan Kepsut, İvrindi gibi noktalarda ve Sındırgının dahil olduğu bir proje ile birlikte özellikle kadınlarımıza kovanlar vererek bölgenin ballarını nasıl daha iyi üretebilirler ve nitelikli bir bal nasıl tesis edilebilir bunun için kurslar düzenliyoruz. Bal mumundan onlara neler yapılabilir balın her halükarda daha değer bulabilmesi için her türlü değerlendirmek gibi projelerimizi yürütüyoruz şuanda. Bununla alakalı 25 tane kursiyerimiz var bu 25 tane kursiyerimiz kurslara başladılar işin bitiminde de kadın ayrıcalığı onlara ücretsiz her birine 10 tane kovan vereceğiz yüzde 25 katkı payını da almayacağız onlardan. Büyükşehir ile yaptığımız bu proje Türkiyenin potansiyel olarak en fazla bal üretimi yapılabilecek yeni Balıkesir’de. Türkiye’de 6. Sıradayız bunu üst sıralara taşıyabilmenin derdine düştük hem çok üreteceğiz ama daha doğrusu da nitelikli bal üreteceğiz birde bunu kadın eliyle yapmak çok harika bir hadise şuanda 4 bin liraya yakın bir kovanın maliyeti bu maliyetim de kendilerinden almayarak onlara destek olmuş oluyoruz. İstihdam, üretim ve doğalşehir bu projenin üretim merkezi olarak yeni bir projeye başlamanın gururunu yaşıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’a Kırsal Hizmetler daire başkanlığına sonsuz teşekkür ediyorum. Kadınlarımız bu işi becerecek.”dedi.
Eşinin arıcılıkla uğraştığını ve rahatsızlığından sonra ona yardım etmek amacıyla eğitime katıldığını belirten Nurhan Tavlı “Arıcılık yapmak istedim önce bize kovan vereceklerini arıcılığa teşvik ettiklerini bayanlara ve sındırgı vatandaşına arıcılığın bakımı arı nasıl bakılır, nasıl kaliteli ürün alınır arıdan, baldan arının pazarlanması, bakımı kaliteli ürün alınması nasıl iyi bakarsak arıya çok bal alırız, kaliteli ürün nasıl alırız. Çiçek balı veya çam balı en kalitelisini yapmak için bize bilgiler verdiler. Bayanlara teşvik verilmesi çok güzel, bayanlara iş imkanlarının sağlanması her yerde olsun bence küçük ilçelerimizde böyle bayanlara iş imkanlarının sağlanması güzel bir şey.
Sındırgı Belediyesi strateji geliştime müdürü Himmet Taşlıoğlu Sındırgı’dan çıkan Balıkesir’i kapsayan bir projenin daha hayat bulduğunu belirterek “2023 Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı proje kapsamında yürüttüğümüz Balıkesir bal projesi kapsamında bu gün eğitimlerimizi tamamladık. Bal projesi nereden çıktı önce onu düşünmek lazım Balıkesir bildiğiniz üzere balı ile meşhur bir ilimiz bunun ile alakalı 2023 yılında Dünya çapında yapılan yarışmalarda 1 altın 2 bronz madalya alınan bal yarışmalarımız vardı. Bunları hem ülkemize yaymak hem de aynı zaman da ticari faaliyetleri geliştirmek anlamında bal projesi hazırladık. Sanayi bakanlığı tarafından kabul edilen projemiz kapsamında ise hem Balıkesir ilimize hem de Sındırgı ilçemize bal dolum tesisleri kurmaktayız. Bu kapsam da Balıkesir ilini tam otomatik dolum tesisi, ilçemize ise propolis üretim, bal dolum, krem bal ve aynı zaman da piknik dolum tesisi yapılacak. Bu kapsamda 25 tane üreticimize arıcılık, ana arı eğitimi, bal mumu hediyelik eşya yapım eğitimleri verdik bu kapsamda bugün ilçemizde bugün eğitimlerimizi tamamladık sınavlarımızı yaptık. İleriki günlerde ise kovanlarımızı dağıtacağız, balı geliştireceğiz. Bunun ile alakalı hem ilimiz de hem de ilçemizde bal ile alakalı bir proje yürütmüş olacağız. ”dedi.