Tarladan İhracata, Sındırgı’nın Kapya Biberleri Jeotermalle Kurutuluyor

Çarşamba, 13 Mart 2024

Tarladan İhracata, Sındırgı’nın Kapya Biberleri Jeotermalle Kurutuluyor

Doğal şehir unvanı ve doğal ürünleri ile ön plana çıkan Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde sağlıklı ürünler hem ihracata konu oluyor, hem de çiftçiye destek oluyor.

Domates ve Kapya biber üretiminde Balıkesir bölgesinde birinciliğe oynayan Sındırgı’da üretilen ürünler Balkuru sebze ve meyve kurutma tesisinde jeotermal enerji ile kurutularak yurt içi ve yurt dışı pazarında geniş yer buluyor. Sebze ve meyveler raf ömrü uzun, daha kıymetli hale getirilerek, istihdama, tarıma, milli ekonomiye katkı sağlanıyor.

Özellikle mevsiminde hasat edilen ve doğal yöntemlerle üretilen ürünler çiftçilerden alınarak hijyen koşullarının da en üst seviyede olduğu jeotermalle kurutularak satışa sunuluyor. Catring şirketlerinin ve lüks restoranların da tercihi olan kapya biber ve domates kuruları aynı zamanda yurt dışına da gönderiliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana sponsorluğunda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Belediyesi ve kooperatifler işbirliği ile "Jeotermalle Sağlıklı Gıda" projesi kapsamında yapılan tesiste Türkiye'nin ve Dünya'nın çeşitli bölgelerinden gelecek sebze ve meyveler kurutularak son kullanma tarihi uzun ve sağlıklı gıdalar elde ediliyor.

Çiftçiye destek

Jeotermal sebze ve meyve kurutma tesisinde öncelikli olarak yöre halkının ürünleri tercih ediliyor. Aynı zamanda Tarım İl Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediye’nin ortaklaşa yürüttüğü tarımsal destek projeleri ile kurusu tercih edilen meyve çeşitlerinin arttırılması, çiftçilere ekonomik açıdan da fayda sağlanması hedefleniyor. Kapya biber ve domates gibi dökme ürünlerin yanı sıra elma, armut, mürdüm eriği, çilek gibi Sındırgı’da üretilen ürünler, mandalina, portakal, muz vb. Balıkesir yöresinde üretilen ürünler de ambalajlı atıştırmalıklar şeklinde satışa sunuluyor. El değmeden ambalajlanan sağlıklı atıştırmalıklar okul kantinlerinde, marketler vb. alanlarda satışa sunuluyor.

Hisaralan bölgesinden aktarılan 98 derece sıcaklıktaki jeotermal su ile ısınan fırınlarda kurutulan ürünler bilindik kurutma yöntemlerinin yanı sıra ürünlerin değerlerinin daha yüksek olmasını sağlıyor. Özel fırınlarda, fanlı sistemde gerçekleşen kurutma ile güneşte bir haftada kurutulan toza vb. olaylara maruz kalan ürünler, daha sağlıklı bir şekilde 6 ile 24 saat arasında kurutulabiliyor. Özel paketleme yöntemi ile son kullanma tarihleri de uzun oluyor. Tesiste günlük 10 ton ürün jeotermal enerji ile kurutulabiliyor.

BALKURU gıda mühendisi Esra Aydın “Şu an kapya biber kurutuyoruz. Mevsiminde, hasat edilen kapya biberler çiftçilerimizden alıyoruz. Sındırgı'daki çiftçilerimizden alıyoruz. Daha sonra burada ilk olarak çekirdek ve sap kısmını ayırıyoruz. Daha sonra ikiye bölüyoruz, sonrasında ise yıkama işlemi gerçekleştiriyoruz. Yıkadıktan sonra kasalara homojen şekilde diziyoruz, üst üste gelmeyecek şekilde ki kuruması daha rahat olsun. İkinci işlem olarak, eşit şekilde kurusun diye, daha sonra arabalara yerleştiriyoruz. Arabalar dolduktan sonra fırınlara götürüyoruz. Fırınlarımız 80-85 derecedir. 80-85 derecede kurutma yapıyoruz. Kapya biber 20-24 saat arasında kuruyor. Tamamen hijyenik koşullarda kurutma yapıyoruz. İkinci işlem olarak, hiçbir koruyucu ve katkı maddesi kullanmıyoruz. Gün kurusunda, bildiğiniz üzere, ortamdaki bütün kir toz, bakteri olabiliyor. ama bizim jeotermal enerjiyle kurutmalarda, fırınlarımızda, bakteri maya küf üremiyor. Ürünlerimiz, tamamen hijyenik koşullarda kurutulduğu için, jeotermal enerjiyle kurutma yaptığımız için, koruyucu ve katkı maddesi kullanılmadığı için, ürünlerimiz daha çok tercih edilmektedir.” Şeklinde konuştu.

“ Jeotermalle Sağlıklı Gıda “ projesi kapsamında kurulan tesiste hijyen koşulları ön planda tutuluyor. Özellikle kadın istihdamının ön planda olduğu tesiste mevsimlik ve daimi işçiler ile istihdam sağlanıyor.

Balkuru çalışanı Hatice Gülşen “Çalışmaktan çok mutluyum. Burada, yöremizin doğal ürünlerini, doğal bir şekilde, hijyenik şartlarda kurutuyoruz. Çok mutluyum, burada olmaktan, hem aile ekonomisine destek oluyoruz, hem de bildiğimiz bir işi yapıyoruz.” dedi.

Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “Sındırgımızda, halkımız, farklı alanlarda üretimler yapıyor. Özellikle, domates, Balıkesir'de, bölge birincisi, 60,000 ton gibi üretim yapıyoruz, 45,000 civarında kapya biber üretimi yapan bi ilçe burası, halkımıza çalışkan, gayretli ama ürünlerini değerlendirme konusunda sıkıntılar yaşıyor idi. Bizler, de, jeotermal kaynaklarımızı meyve ve sebze kurutma adağı değerlendirerek, sanayi ve teknoloji bakanlığımızın desteğiyle, Sındırgı'da 1 fabrika açtık. Balkuru jeotermalle meyve sebze kurutma fabrikası, halkımız burada ürettiği ürünleri buraya getiriyorlar, bizler jeotermalle, bunu kurutup özellikle yurt dışına ihracat ürünü olarak değerlendiriyoruz. Halkımız kazanıyor, çiftçimiz kazanıyor, bizler kazanıyoruz, şehrimiz kazanıyor. Şu anda da, gördüğünüz gibi, kapya biberler burada, yıkanıyor, dilimleniyor ve arkasından kurutma fabrikasına giriyor ve uluslararası sertifikalar, BRC gibi, helal belgesi, kosher belgesi gibi belgelerle belgelendirecek ortamlarda ihracat ürünü olarak yurt dışına gönderiliyor. Sağlıklı gıda, üretimi yapmakla alakalı yaptığımız bu proje, sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından kabul gördü, Büyükşehir’imizin de destekleriyle beraber burada, Balkuru jeotermalle sebze meyve kurutma fabrikası açtık. Sındırgı kazandı, halkımız kazandı, ülkemiz kazandı.” dedi.