Doğal Şehirler Birliği Başkanlığına Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş Seçildi

Perşembe, 01 Ocak 1970

Doğal Şehirler Birliği Başkanlığına Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş Seçildi

Küçük İlçeden Doğan Dünyaya Örnek Birlik

Balıkesir Sındırgı belediye başkanı Ekrem Yavaş öncülüğünde 11 kurucu ilçe belediyesinin bulunduğu Doğal Şehirler Birliğinin ilk toplantısı Doğal Şehir Sındırgı’da gerçekleşti.

Tescilli doğal şehir unvanına sahip Sındırgı ilçesinde başlatılan butik proje benzer ilçelerinde katılımı ile Dünya geneline yayılacak ve örnek olacak bir projeye dönüştü. Özellikle Sağdıç leyleği ile ülke gündemine oturan, doğa ve doğallığı simgeleyerek doğal şehir olarak projelerini sürdüren Sındırgı ilçesinin öncülüğünde başlatılan proje meyvesini verdi.

Balıkesir Sındırgı belediyesi, İzmir Bergama belediyesi, Ankara Beypazarı belediyesi, Antalya Elmalı belediyesi, Çanakkale Ezine belediyesi, Sakarya Geyve belediyesi, Manisa Gördes belediyesi, Balıkesir Havran belediyesi, Eskişehir İnönü belediyesi, Aydın Kuşadası belediyesi, Kütahya Simav belediyesi olmak üzere 11 kurucu üyeden oluşan Doğal Şehirler Birliği’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Tarihi Kışla Müzehan otelde gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile bağlayan programda yapılan oylamada oy birliği ile Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş 17 oy ile birlik başkanlığına seçildi. Diğer kadrolarında seçiminin gerçekleştiği toplantıda Doğal Şehirler Birliği başkanı Ekrem Yavaş tüm katılımcılara teşekkür ederek, temiz, doğal, çevreci ve geçmişten geleceğe kendi kültürü ile gelişen şehirler oluşturmayı ilke edindiklerini, ilkelerine sahip çıkan butik bir birlik olacaklarını belirtti.

Başkan Yavaş açıklamasında “ Kalabalıklaşan sanayileşen bir dünyaya alternatif olarak daha dingin, daha sakin, daha yavaş bir yaşam tarzını benimseyen, doğa ve doğallığı önceleyen doğal şehirler birliği hayırlı olsun. Kendi kültürümüzle, doğal güzelliklerimizle, doğamızı bozmadan, temiz ve çevreci bir şekilde şehirlerimizi büyütmek en büyük hedefimiz. Kirletmeyeceğiz, doğamızı koruyacağız, Osmanlı’dan gelen Türk örf ve adetlerimizle, geçmişimizle geleceğimizi buluşturarak daha yaşanılabilir şehirler inşa edeceğiz. 11 kurucu üye ile başladığımız yolculuğumuzu arttıracak butik ve örnek bir birlik olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.“ dedi.

Birlik toplantısı sonrasında ilçe genelinde turizm alanlarında inceleme gezisi gerçekleştirildi.

Divan başkanlığını yürütün Eskişehir İnönü Belediye başkanı Kadir Bozkurt “ Bugün birliğimizin başkanlık seçimi, yönetim şemasının oluşturularak görevlerin belirlenmesi için Sındırgı’da bir araya geldik. Verimli bir toplantı oldu. Ev sahipliğinden dolayı ve yeni başkan Sındırgı Belediye başkanımız Ekrem Yavaş’a teşekkür ediyorum. Biz Sındırgı’nın sadece adını biliyormuşuz. Yapılanları da gördükçe Sındırgı’da ayrı bir dünya var. İnşallah diğer toplantılarda daha uzun süreli gezme ve keşfetme fırsatımız olur. Üye belediyelerimizle istişarelerimiz neticesinde daha güzel doğal şehirleri inşa edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Doğal Şehirler Birliği “ Neden Doğal Şehir? “ ilkesini şu şekilde özetliyor: Gelişen teknoloji, artan nüfus ve ihtiyaçlar ve bunların getirdiği olumsuz iklim değişikliği gibi nedenlerle son yıllarda geçmiş yıllarda oluşan kalkınma, turizm ve sanayileşme modellerinin oluşturulmasında önemli zihniyet ve anlayış değişiklikleri meydana gelmiş bulunmaktadır. Bu zihniyet değişikliğinin yansıması olarak çevreye duyarlı ve saygılı politikalar geliştirebilmek önem kazanmıştır. Bu çerçevede yerel yönetimlerinde kendileri ile ilgili politikaların oluşturulmasında yukarıda açıkladığımız ilkelerin uygulandığı politikaların oluşturabilmesi ve uygulanabilmesi için güç ve akıl birliği yapmasının yollarını aramak zorunluluğu doğmuştur. Doğal Şehirler Birliği de bu ilkelerden yola çıkarak kurulması planlanarak uygulamaya konan bir güç ve akıl birliği projesidir.

Doğal Şehirler Birliğinin kuruluş amacı ise;

-Birliğe üye belediyelerin, bulundukları kentlerin doğal, kültürel ve tarihi dokusunun ve değerlerinin korunması, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde geliştirilerek yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik olarak yapacakları ortak çalışmalarına yön verecek temel strateji, politika ve ilkelerin belirlenmesinde yardımcı olmak. Bu amacı gerçekleştirmek için özellikle aşağıdaki çalışmaların yapılması için üye belediyeleri teşvik etmek.

-Enerji verimliliğini ve alternatif enerji kullanımlarını yaygınlaştırmak, hava, su, toprak kalitesini yasalarla belirlenmiş standart seviyelerde tutmak, atıkları kaynağında ayırma programları oluşturmak,

- Şehirde bulunan doğal ve kültürel değerleri korumak, geliştirmek ve tarihi mekanları yeniden kullanılabilir hale getirmek, doğal ürünlerin satılabileceği alanlar oluşturmak, yöreye özgü ürünlerin ticarileşmesini sağlamak, geleneksel el sanatlarını ve zanaatkarları desteklemek ve yok olmalarını önlemek ve Kooperatif, Dernek, Vakıf gibi yerel dinamikleri destekleyici çalışmalar yapmak,

- Ulaşımda bisikleti yaygınlaştırmak, bunun için yollar yapmak, toplu ulaşımı ve yaya ulaşımını desteklemek, yeşil alanlar ve oyun sahaları oluşturmak,

- Doğa Turizmi, Ekoturizm, Kültür Turizmi ve bunun gibi Doğal Şehir felsefesine uygun olarak alternatif turizm olanaklarına geliştirmek için çalışmalar yapmak,

- Birliğe bağlı belediyelerin bulunduğu bölgelerdeki Kültür mirasını oluşturan değerleri ortaya çıkartmak, korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için faaliyetlerde bulunmak.

şeklinde belirlendi.