Delik Ayakkabılar Meslek Sahibi Yaptı

Cuma, 10 Şubat 2023

Delik Ayakkabılar Meslek Sahibi Yaptı

BALIKESİR AA – Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yarım asra geçkin süredir kunduracılık yapan Ahmet Karagöz, zanaatını gelecek nesillere aktarmak istiyor.

Ayakkabıcılık mesleğine ilk adımı 16 yaşındayken atan 79 yaşındaki Ahmet Karagöz, ilkokul yıllarında hayalini kurduğu ve dönemin ustalarından öğrendiği zanaatını sürdürmek için dükkânının yolunu tutuyor. Askerlik yıllarına kadar çıraklık yapan Karagöz 42 yıldır Şerif Paşa Meydanında bulunan dükkânında zanaatını yaşatmaya devam ediyor.

Hayattaki bütün kazanımlarını zanaatına borçlu olduğunu belirten Karagöz AA muhabirine yıllardır layıkı ile mesleğini sürdürmekten memnun olduğunu söyledi.

“ İlkokulu delik ayakkabılarla bitirdim, o yıllarda ayakkabılık mesleğini özendim “

Doğduğundan bu yana Sındırgı’da yaşadığını ve Sındırgılı olmaktan gurur duyduğunu belirten Ahmet Karagöz delik ayakkabılardan kunduracılığa uzanan mesleğe başlama hikâyesini  “ Ortaokulu bitirdikten sonra ilkokula giderken delik ayakkabıyla gittiğim için Ayakkabıcılığa karşı bir özenim vardı, bir sevgim vardı. Allah razı olsun o günün saygın ustalarından Hakkı ustanın yanına kendi isteğimle gittim ve orada çırak olarak onun yanında iki yıl çalıştım. Elim biraz iş tutmaya başlayınca Hakkı usta işi bıraktı sağ olsun o günün iyi ustalarından Salih Sabay ustanın yanına girdim. Askere gidinceye kadar da onu yanında çalıştım. Onlardan Allah razı olsun hayatımda Hakkı Ustanın, Salih ustanın çok büyük mesleğim üzerine katkıları vardır. Gerek meslek gerek hayat üzerine kendilerinden aldığım terbiye görgü beni bu günlere kadar getirdi kendilerini her zaman saygıyla, rahmetle anıyorum. “ sözleri ile anlatıyor.

“ 60’lı Yıllarda Sındırgı’da 22 tane Usta Vardı “

Hazırcılığın yaygın olmadığı dönemlerde Sındırgı’da ayağın ölçüsünü alarak sıfırdan ayakkabı yapan 22 tane usta olduğunu belirten Karagöz fabrikasyon ürünlerin mesleği bitirme noktasına getirdiğini belirtti.

Ustaların ve işlerin azalmasına rağmen ayakkabı işinden anlayan tamirciye ustaya ihtiyacın her zaman var olduğunu belirten Karagöz gençlerin mesleği tercih etmemesinden dolayı üzüntü içinde.

Hazırcılık olsa da ayakkabıcılara ihtiyaç olduğunu, sadece tamir vb. işlemlerle ayakkabıcılığın bir aileye rahatça bakabileceğini belirten Karagöz “ Çünkü her ayakkabı çok sağlıklı olmuyor mesela yırtılmalar, sökülmeler, açılmalar oluyor illa tamirciye ihtiyaç oluyor ama üzülerek söyleyeyim şuanda gerek kunduracılarda gerek terzilerde çırak veya yetişen kalfa yok. Gençler böyle işlere tenezzül etmiyorlar yapılsa, bakılsa efendime söyleyeyim bu işle uğraşılsa bir aileyi bir evi fevkalade geçindire bilir. Sanata çok şey borçluyuz inşallah sanatımız bitmesin ölmesin. Gençlerden de meraklı olan varsa biz her zaman onları yetiştirmeye onlara kucak açmaya onlara sanatın en güzel taraflarını öğretmeye hazırız. “ şeklinde konuştu.

“40 yıldan fazla vergi mükellefiyim, hiç cezam yok “

1967 yılından bu yana kendi dükkânını işleterek vergi mükellefi olan Ahmet Karagöz mesleği kadar sorumlulukları konusunda oldukça düzenli.

İlçede örnek gösterilen esnaflar arasında yer alan Karagöz her konuda düzenli olmanın fayda sağladığını belirterek “ Kırk yıldan fazla düzenli şekilde vergi ödediğim için vergi dairesinden vergi dairesi müdürü, vergi dairesi müdürü geldiler hem ödül verdiler hem sertifika verdiler o da benim için gurur kaynağı kırk yıldan fazla düzenli şekil de hiç ceza vermeden düzenli şekilde vergi ödediğim için onlarda böyle bir takdir belgesi verdiler. “ sözleri ile mutluluğunu dile getirdi.

Örnek esnaflar arasında yer alan ve Sındırgı Belediyesi tarafından hazırlanan “ Yaşayan Miras : Sındırgı Zanaatkarları “ kitabında da hayat hikayesi ve ustalığı yer alan Karagöz müşterileri kadar öğrenciler tarafından da seviliyor. Okul programlarında öğrenciler ve zanaatkarların buluşturulması adına öğrenciler de Ahmet ustayı dükkanında ziyaret ediyor.