Sındırgılı Üreticilerden Kırağı Önlemi

Perşembe, 03 Kasım 2022

Sındırgılı Üreticilerden Kırağı Önlemi

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi çevresinde, Yaylabayır, Yüreğil gibi yüksek rakımlı mahallelerde Eylül sonu itibariyle etkili olan soğuk hava nedeniyle endişelenen kornişon ve biberiye üreticileri, hasat süresini uzatmak için tarlaları elyaf örtülerle kapatarak önlem almaya başladı.

 

Hasat sürecini uzatmak adına kırağı tehlikesine karşı korumak isteyen üreticiler, tarlalarını elyaf örtülerle kapladı. Yaylabayır ve Yüreğil mahallelerinde ilk kez gerçekleştirilen uygulama sonrasında üreticiler ürünlerin zarar görmediğini gözlemledi. Ekonomik yönden getirisi yüksek olan kornişon salatalık ve biberiye gibi ürünler konusunda kalite ve verim konusunda iddialı olan Yüreğil ve Yaylabayır kırsal mahallelerinde hasat sürecini arttırmak adına da yenilikler takip ediliyor.

Hasat sürecindeki ürünleri de korumayı ihmal etmiyor.

"İlk Kez Denedik, Başarılı Sonuç Aldık"

Sındırgılı üretici Mehmet Aslan “ 50 yaşındayım. Doğduğumdan beri çiftçilik yapıyorum. Teknolojiye de hızlı şekilde ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ne kadar yapabiliriz bilmiyorum. Bu saatlerde kırağı vuruyordu. Kırağıya karşı bu önlemi aldık. Üretimi arttırmak için. Tarımda ne kadar fazla üretimi arttırırsak, o kadar millet para kazanır. O kadar köye dönüş hızlanır yani. Bu ürünü kırağıdan kurtardığımız zaman bu iki el daha fazla toplanır. Toplandığı zaman ne olur bu? 10 ton fazla ürün. 10 ton çıktığı zaman 100 bin lira fazla para yapar. Ne kadar başarılı oluruz, ne kadar verim verir, bakacağız.

Üreticiler tetikte

Olası bir soğuk hava ve don olayında patateslere soğuk vurmaması için toprak altındaki ürünü korumaya çalışan patates üreticisi Serkan Üf, sonbaharın ardından gelen soğuk hava tehlikesine karşı tetikte beklediklerini söyledi.

Don tehlikesine karşı sulama ve elyafla koruma önlemi alan Serkan Üf, patatesleri soğuk havaya karşı koruyabilmek için ek maliyet ile karşı karşıya olduklarını belirterek "Üreticilerin ürün maliyeti her geçen gün artıyor. Zor hava şartlarında üretim yapmaya çalışıyoruz. Büyük emek harcıyoruz. Bugün elyaf çarşıda kalmamış durumdadır. Binlerce dönüm arazide ekili patatesi koruyabilmek için üretici çarşıdaki elyafı bitirdi. Üreticiler olarak yetiştirdiğimiz üründe mağduriyet yaşamak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, son yıllarda patates üreticisinin dip yapan fiyatlar karşısında büyük zararlara uğradığını belirten Serkan Üf, patatesin kilo başına maliyetinin 60 kuruş civarında seyrettiğini belirterek, fiyatın 1 lira civarında olması durumunda sezonu mutlu kapatacaklarını ifade etti. Üf, bu yılki fiyatların 70 kuruşun altına düşmesi durumunda Ödemişli patates üreticilerinin zarara uğrayacağını da sözlerine ekledi