Sındırgı’da Sınırları Aşan Yarışma

Salı, 24 Mayıs 2022

Sındırgı’da Sınırları Aşan Yarışma

Uluslararası Sındırgı Akıncı Toyu Atlı Okçuluk Yarışması Dünya’yı Buluşturdu

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde düzenlenen Akıncı Toyu 2022 Uluslararası Atlı Okçuluk Yarışması Dünya’nın bütün renklerini buluşturdu, kıran kıran geçen yarışmalar nefes kesti.

Dünya Etnospor Konfedarasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi destekleri Balıkesir Akıcılar Atlı Spor Okçuluk Spor Kulübü ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile organize edilen Sındırgı "Akıncı Toyu 2022 Uluslararası Atlı Okçuluk Yarışması" yapımı tamamlanan Sındırgı Geleneksel Türk Sporları merkezinde gerçekleştirildi.

 

Kale parkuru atışlarıyla başlayan yarışmalar, akıncı parkuru, kabak ve kore parkuru ile devam etti. 3 gün boyunca farklı parkurlarda gerçekleşen yarışmalarda Dünya’nın  35 ülkesinden 100’e yakın sporcunun kıyasıya mücadelesi izleyenlere heyecan dolu anlar yaşattı.

Erkekler Kategorisinin Kazanan Türkiye Oldu

3 gün boyunca gerçekleşen yarışmalara 15’i kadın olmak üzere 100’e yakın sporcu yay gerip ok attı. Bütün parkurların ortalamasının alınarak dereceye giren Uluslararası yarışmada genel kategori erkeklerde tüm dereceleri Türk takımlar topladı. Birinciliği Ankaralı olan Danimarka’da yaşayıp Türkiye’ye yarışma için gelen Bünyamin Baysal, ikinciliği Abdullah Yılmaz, üçüncülüğü ise Davut Çakır aldı.

Üçüncülük madalyasının ve ödülün sahibi olan Davut Çakır “Atlı okçuyum, sipahiyim. Burada Türk takımı olarak ülkemizi temsil ettik. Çok şükür çok güzel bir müsabaka çıkardık. Şu an genel klansmanda ilk 3 olarak yerimizi alacağız. Kürsüyü inşallah Türk bayrağıyla dalgalandıracağız. Bünyamin Baysal birinci oldu genel klansmanda. Şu an ondan haberdarız ama diğer ikinci ve 3.nün Türk olduğunu da biliyoruz. 35 ülkenin katıldığı böyle bir yarışmada kürsü de Türklerin atlı okçuluğun icatçısı olan Türklerin olması gurur verici bir şey. İnşallah böyle devam eder. Ülkemiz de milletimiz de bunu destekler.” Dedi.

Birinciliği göğüsleyerek ödül töreninde Türk bayrağını dalgalandıran Bünyamin Baysal ise “Ankaralıyım. Danimarka’da yaşıyorum. Bu yarışma için geldim. Sındırgı Belediyesine bu imkanlar için gerçekten teşekkür ediyorum. Her şey mükemmel. Sındırgı Belediyesi her şeyi mükemmel hazırlamış. Bu spor atmak hüner, vurmak kader. Bizim elimizden sadece atmak geliyor. Hedefe isabet eder etmez Allah’ın bileceği iş. O da bugün rast geldi. Hamdolsun çok şükür çalışmıştım da, uğraşmıştım da. Tam istediğim gibi de bir at buldum burada o yüzden güzel geçti çok şükür. Yarışmacı arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum. “ dedi.

 

Kadınlar Kategorisinde Ödüller Farklı Ülkelerde

15 sporcunun yarıştığı kadınlar kategorisine Türk sporcu katılmazken Almanya’dan 2, Bulgaristan, İsveç, Makedonya, Kırgızistan, Avusturya, Amerika, Finlandiya, Pakistan, Kazakistan, Mogolistan, Romanya, New Meksika, İsviçre’den sporcular katıldı. Nefes kesen yarışmaların sonunda birinciliği Almanya’dan Anne, ikinciliği Bulgaristan’dan Nina Yankova, üçüncülüğü ise İsveç’ten Camilla Linderberg göğüsledi.

Akıncı Toyu 2022 birincisi Anne Dohrman “ Bu etkinliğe Almanya’dan katılıyorum. Bu benim Türkiye’ye ilk ziyaretim. Ve burada 3 gün boyunca bu etkinlikte yer aldım yarışmacı olarak. Atlı okçuluk sporuna yaklaşık 8 yıl önce Almanya’da başladım. Az önce de dediğim gibi bu benim Türkiyeye ilk ziyaretim. Ve aynı zamanda Türkiye’de yapılan bir etkinliğe ilk kez katılıyorum. Kadınlar genel klansmanında genel kategori de birinci oldum. Şampiyon oldum. 4 farklı kategori de yarıştık ve bu 4 kategorinin toplamı değerlendirildi ve toplam puanlama da ve klansmanda birinciliği elde ettim. Böylesine uluslararası bir organizasyonda yer almak beni çok mutlu etti. Dünyanın farklı ülkelerinden 30’dan fazla ülkeden katılımcıyla birlikte olduk. Zaman geçirdik. Çok keyifliydi. Elbette bu tür organizasyonlarda zaman zaman ufak tefek hatalar ve kusurlar, aksaklıklar olabilir. Ama bu tür hatalar çok iyi niyetli bir şekilde çok hızlı bir şekilde çözülmeye çalışıldı. Dolayısıyla burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. “ dedi.

 

Üçüncülüğü göğüsleyen Camilla Linderberg ise “Adım Camille ve bu etkinliğe İsveç’ten katılıyorum. Atlı okçuluk sporuna 2014 yılında başladım. Türkiye’de ikinci kez bulunuyorum. Ve burada bulunmaktan dolayı son derece mutluyum. Atlı okçuluk müsabakası için ilk kez Türkiye’de bulunuyorum. Daha önce ki ilk ziyaretim bir turistik ziyaretti. 30’dan fazla ülkeden çok farklı nitelikte çok farklı karakter de farklı farklı insanlarla bir arada olmak ve onlarla birlikte vakit geçirmek çok keyifliydi ve çok mutlu etti beni. Burada hem birlikte çok keyifli vakit geçirdik diğer katılımcılarla birlikte fakat önemli bir konu daha var Atlı okçuluk sporunda Türk atlarının ve Arap kökenli atların ne kadar güçlü ve bu tür etkinlikler için ne kadar uygun yaratılışta olduğunu anlama ve hissetme fırsatı bulduk. Bu benim için çok önemli bir deneyim oldu. Diğer arkadaşlarımla ve diğer katılımcılarla birlikte zaman geçirmek ve onları izlemek onlar eğitim yaparken, antrenman yaparken onları izlemek bile bana çok şey öğretti ve çok şey kattı. Burada aslında benim dışımda da çok yetenekli, çok becerikli kadın okçular vardı. Dolayısıyla almış olduğum bu derece benim için bir anda sürpriz oldu. Ama 4 farklı kategoride yarıştık ve bu 4 kategorinin toplamı ve ortalaması alındığında 3. Oldum. Ve dediğim gibi hem sürpriz oldu hem de çok mutluyum.  “ dedi.

 

Sındırgı Geleneksel Türk Sporları Merkezi Uluslararası Yarışma İle Açıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile Sındırgı Kocakonak mahallesinde yapımı tamamlanan Geleneksel Türk Sporları merkezi Uluslararası Sındırgı Akıncı Toyu Uluslararası Atlı Okçuluk yarışması ile birlikte hizmete alındı.

Açılış törenine Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir milletvekilleri Yavuz Subaşı, İsmail OK, Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, protokol üyeleri, çok sayıda vatandaş katıldı.

Üç gün boyunca devam eden yarışmalar çevre il ve ilçelerden 10 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı.

 

Fotoğraf Tutkunları da Yarışmaya İlgi Gösterdi

Balıkesir geneli fotoğraf kulüpleri ve derneklerin yanı sıra, yabancı fotoğraf sanatçıları da yarışmanın güzelliklerini ölümsüzleştirmek için yarıştı. Ortaya birbirinden güzel fotoğraflar çıktı.

Akıncı Toyu Kültür Buluşmasına Ev Sahipliği Yaptı

Yarışmaların yanı sıra oba çadırlarında ve açık alanlarda çeşitli etkinliklerde gerçekleştirildi. Yabancı yarışmacılar ve izlemeye gelen vatandaşlar birlikte dans etti, eğlendi. Etkinliklere katılan vatandaşlar yöresel kıyafetli sporcularla fotoğraf çektirdi. Sporcuların ve farklı ülkelerdeki katılımcıların yarışma aralarındaki danslarına Türk’ler de eşlik etti.

Yağcıbedir Mehter Takımı gösterileri, Sındırgı güreş kulübü gösterileri ile süslenen etkinlikte Gördesli Makbule Efe kitabının yazarı İlknur Bektaş otağ çadırında öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi.

Amerika, Almanya, Avusturya, İsveç, Bulgaristan, Endenozya, Ürdün, Suriye, Kanada, Pakistan, Malezya, Tayland, Güney Afrika, İsviçre, İran, İtalya, Japonya, Kırgızistan, Kazakistan, Tayvan, Romanya, Finlandiya, Yunanistan, Moğalistan, Moldavya, Katar, Kuveyt, Umman, İspanya, Fransa, Suudi Arabistan'dan katılan yarışmacılarla bir araya gelen Türk vatandaşlar arasında adeta kültür köprüsü kuruldu.

 

Mehmet Kobak “Çok çok güzel. Her sene olmasını isteriz. Güzel bir spor yani. Hep çocuklarımız da alıştırılıp öğretelim diyoruz yani onlar da görsünler alışsınlar. Balıkesir de de oluyor böyle etkinlikler. “ sözleri ile düşüncelerini dile getirirken Fatih Kaya “3 gündür düzenlediğimiz etkinliğimiz gayet başarılı ve güzel. Bugün işte çocuklarımızla beraber geldik. İnşallah gelecek nesillere de aktarılsın diye çocuklarımızı getiriyoruz gösteriyoruz. Böyle bir etkinliği düzenleyen Sındırgı Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş’a sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. “ dedi.

Uluslararası yarışmaları izlemek için Sındırgı’da bulunan Azerbaycan asıllı TV sunucusu Séidé Ömer “Yarışmalarda güzel geçiyor. Hatta ben bile etkilendim. Artık okçuluğa başlamaya bile karar verdim. Düşünürem ki böyle etkinliklerin gelecek nesil için çocuklar için, gençler için atlı okçuluk Türkçülüğümüzde geleneksel olan bu atlı okçuluğun gelecek nesle aktarılması için böyle yarışmaların kendi geleneklerimizi korumak açısından çok çok önemliydi ve buna göre de  projenin gerçekleştiği için  tüm organize ekibine çok çok teşekkür ederim. Umarım yine olacaktır bu projeler. Ben de Azerbaycan adına seve seve Sındırgıya geleceğim. Burada olmak istiyorum. Teşekkür ederim. “ dedi.

Gelenekleri Yaşatmak Adına Başlayan Çalışmalar Sınırları Aştı

Ata sporlarını yaşatmak adına Sındırgı’da yıllardan bu yana çeşitli organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Yöreselden ulusala taşınan etkinlikler sınırlarını aştı Uluslararası boyuta taşındı. İlk olarak Türkiye geneli gerçekleştirilen atlı okçuluk yarışması Uluslararası boyuta taşındı.

Gelenekleri yaşatmak adına başlayan çalışmaların sınırlarını aştığını, Uluslararası boyuta taşınan atlı okçuluk yarışması ile Dünya’nın renklerini Sındırgı’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını berlirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “Geleneklerimizi yaşatmak adına başlattığımız Atlı cirit, değnek, yağlı güreş ve bugün Atlı okçuluk. Artık uluslararası bir boyut kazandı. Bugün 35 ülkeden 85 sporcuyu ağırlayabilecek bir noktaya geldi. Burada ki oba çadırlarımızda olsun ve ya diğer alanlar da olsun.  Bu saha da yapılan işler artık sınırlarını aştı. Dünyanın bütün renklerini Sındırgı da toplar hale geldik. Bundan kaynaklanan sebeple Sadece Sındırgı’nın değil dünyanın bir spor merkezi olma yolunda geleneklerini yaşatan bir ilçe olma yolunda yolumuza devam ediyoruz. Dedi.

 

Sındırgı Akıncı Toyu Uluslararası Atlı Okçuluk Müsabakalarını organize eden Türk sporu okçuluğu yaşatmak adına elinden gelen gayreti gösteren Balıkesir Akıncılar Atlı Okçuluk Kulübü başkanı Enis Yurdakök “3 gün dolu dolu çekişmenin zorlu geçen müsabakanın sonunda kazanan ödülleri takdim edildi. Ve bu yarışma Sındırgı’da yapılan bu yarışma Dünyanın en büyük, en güzel organizasyonu oldu. Biz Ekrem Başkan’ımıza çok teşekkür ediyoruz. Sındırgı’ya böyle çok güzel bir eser kattı. Bizim de ilk açılışı yapmaktan onu duyduk şeref duyduk. Bu tesisin kazanılmasındaki en büyük pay Gençlik Spor Bakanımız tarafından olmuştur. Çünkü biliyorsunuz maddi imkansızlıklar silsilesi içerisinde desteğini alarak Gençlik Spor Bakanlığımızın bu güzel tesisi hep birlikte Balıkesir Büyükşehir’in de desteğiyle kuruldu. Biz de burada yarıştık. Çok güzel etkinliğimiz oldu. Çekişmeli müsabakalar geçti. Ve bundan sonra böyle bir tesiste daha fazla, daha büyük etkinliklerin olması temennimizdir. Bunun için uğraşacağız. Birinci gün Kale parkurunu yarıştık. Elinde bir çok okla çıkıp sınırsız ok atan bir sistemle yarışıldı. İkinci gün bana ait olan akıncı parkuru var 5 hedefi olan zor bir parkurdu. Orada yarıştık. Bugün de Türklere has olan kabak parkuru ve Kore parkuru müsabakaları yaptık. “ dedi.