Sağdıç Leylek Beraberinde Balkan Geleneğini Sındırgı’ya Taşıdı

Perşembe, 12 Mayıs 2022

Sağdıç Leylek Beraberinde Balkan Geleneğini Sındırgı’ya Taşıdı

Balıkesir’in doğal şehir ünvanlı ilçesi Sındırgı’nın simgesi haline gelen Sağdıç Leylek bu yılda belediye binasının üzerinde bulunan yuvasına geldi.

Baharın gelmesi ile birlikte 1962’li yıllardan bu yana ilçe merkezinde bulunan belediye binasının üzerinde bulunan 2017 yılında yeniden yapılan yeni binasına taşınan yuvasına gelen “ Sağdıç Leylek “ beraberinde balkan geleneğini de getirdi. Doğal şehrin simgesi haline gelen leyleklere ilçe genelinde tüm vatandaşlar sahip çıkıyor.

7 yıl önce yapımına başlanan yeni hizmet binası projesinde de leylek yuvasının yer alması ile bir ilk niteliği taşıyor. Eski binada bulunan leyleklerin göç etmemesi nedeniyle binanın inşaatı da geciktirilmişti. Binanın yapımı esnasında da leylek yuvasının bozulmaması, “Sağdıç Leyleğin” yuvasız kalmaması için 2 metrelik bir direğin üzerine kurulan yuvaya uçan leylek, 2017'de inşaat tamamlanınca çatıda kendisi için özel olarak yapılan yuvasına kavuştu.

İlçenin tanıtım logosunda figürüne yer verilen leylek "Sağdıç", her yıl ilkbaharda yuvasına gelerek yaz aylarını Sındırgı’da geçiriyor.

Doğal şehre yakışan en önemli varlığın “ Sağdıç Leyleğin “ olduğunu belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “Leylek Sındırgı’nın bir doğal şehir olmasının en büyük sebebi. Leylek o kadar narin, o kadar nazik bir hayvan ki en ufak doğal olmayan işlerden etkilenip ölebiliyor. Şehrin ta göbeğinde yaşayan bu leyleğe Sındırgı yıllardan beri sahip çıkıyor. Bizler 62 yılında leylek yuvası ile tanışan, bizim 2010lu yıllarda yapmayı planladığımız ve 2017 yılında bitirdiğimiz, leylekli bir belediye binamızın olması ile beraber, hala o kültür yaşıyor. Sındırgı’nın çeşitli yerlerinde de 28 adet leylek yuvası var. Leylekler Sındırgı’dan geçerken elektrikler kesiliyor. Köylü de artık alışmış durumda, yeri geldiğinde kurban bayramına bile denk gelse, etimiz bozulsa dahi, leyleğimizin ölmesine asla müsaade etmeyiz diyerek elektrikleri kesiyorlar. O direklerin üzerine konan binlerce leyleği koruma altına alıyorlar. Doğal şehir Sındırgı’daki bütün halk, leylek için aslında seferber oluyor. Anlamı önemi çok büyük. Çünkü burası doğal şehir. Doğal şehre yakışan en önemli varlık da “ Sağdıç Leylek”.  Dedi.

Balkan Geleneği Marteniçka Sındırgı’ya Taşındı

Baharın gelmesi ile birlikte yuvasına gelen “ Sağdıç Leylek “ bu yıl Sındırgı’da Balkanlardan gelen marteniçka geleneğinin de yayılmasına sebep oldu. Mart ayının başında marteniçka adı verilen kırmızı beyaz şans bilekliklerini takan ve dilek dileyen vatandaşlar, leyleğin gelmesi ile birlikte bilekliklerini çiçek açan ağaçlara asmaya başladı.

Baharın gelişiyle her şeyin daha güzel olmasını dileyen Ulaş Çavdaroğlu “Doğal şehir Sındırgı’dayım. Baharın gelmesi ile birlikte ilçemizin simgesi olan leyleklerin gelmesi ile birlikte, şans bilekliklerimizi ağaca astık. Umarım her şey gönlümüzce olur. Baharın gelmesi ile birlikte her şey daha güzel olur.” Dedi.

Baharın ve Sağdıç leyleğin gelişinin mutlu ettiğini belirten Fatma Bayram “ Doğal şehir Sındırgımızda baharın gelmesini simgeleyen Sağdıç leyleklerimizin gelmesi ile birlikte ben de dilek dileyip takmış olduğum marteniçka bilekliğimi şimdi çıkarıp çiçeklenmiş bir ağaca asıyorum. Umarım dileğim gerçekleşir. “ dedi.

Sağdıç leyleğin bu yıl farklı bir geleneği de getirdiğini belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “ Doğal şehir Sındırgı’da baharın gelişini Sındırgılılar Sağdıç Leyleğin belediye binasının üzerine gelmesi ile anlıyorlar. Bizler de bir bakıyoruz ki evet bahar gelmiş, artık tabiat canlanıyor. İnsanlar kardeşlik, yeniden yeşerme, canlanma, diriliş, hepsini bu arada kutluyorlar. Bizler bu yıl yeni bir akımla, aslında baharın geldiğinin müjdesini anlamaya başladık. Balkanlarda yıllar boyunca, insanlar kırmızı beyaz böyle bilekliklerle beraber, baharın gelişini leyleğin gelişine bağlı olarak da, bileklerine Mart ayının başında takıyorlar, Mart ayının sonu mu olur Nisan’ın başı mı olur, leylek geldiği anda, bu bilekliklerini çıkarıp, çiçek açmış ağaçlara asıp, baharın geldiğinin herkes tarafından bilinmesi sağlanıyor. Sındırgımızda bu yıl da insanlarımız bu kültürü, Balkanların o kültürünü Sındırgı’ya taşımış oldular, biz de bundan sonra artık “ Sağdıç leyleği” ellerimizde bilekliklerle karşılamanın güzelliğini yaşayacağız. “ dedi.