Sındırgı’dan Dünya’ya Jeotermalle Sağlıklı Gıda “ BALKURU “ Raflarda Yerini Aldı
Perşembe, 12 Mayıs 2022
Sındırgı’dan Dünya’ya Jeotermalle Sağlıklı
Gıda “ BALKURU “ Raflarda Yerini Aldı BALKURU Jeotermal Sebze ve Meyve
Kurutma Tesisinde kurutulan doğal meyveler özel ambalajları ile raflarda yerini
almaya başladı. Balıkesir, Kuşadası, İzmir, Bursa gibi illerde ve ilçe
genelinde marketlerde yerini alan BALKURU ürünleri önümüzdeki günlerde Tarım
Kredi Kooperatif Marketleri aracılığı ile Türkiye’nin her yerine ulaşacak. Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yapımı
tamamlanarak faaliyete geçen BALKURU Sebze ve Meyve Kurutma tesisinde ürünler
jeotermal enerji ile kurutularak yurt içi ve yurt dışına pazarlanacak. Sebze ve
meyveler raf ömrü uzun, daha kıymetli hale getirilerek, istihdama, tarıma,
milli ekonomiye katkı sağlayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana sponsorluğunda,
Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı
Belediyesi ve kooperatifler işbirliği ile “Jeotermalle Sağlıklı Gıda” projesi
kapsamında yapılan tesiste Türkiye’nin ve Dünya’nın çeşitli bölgelerinden gelen
sebze ve meyveler kurutularak son kullanma tarihi uzun ve sağlıklı gıdalar elde
ediliyor. Doğal Şehir Sındırgı’nın artık BALKURU
adında bir markasının olduğunu ve Dünya geneline bu sayede sağlıklı ve doğal
gıda ulaştırarak katma değer oluşturduklarını belirten Sındırgı Belediye
Başkanı Ekrem Yavaş “ Doğal Şehir
Sındırgı’da Jeotermal kaynaklar çok önde bir kavram. Jeotermali tarım
ürünlerini kurutmada kullandığımız Balkuru fabrikası artık faaliyette.
Ürettiğimiz ürünler doğal bir ürün olması hiçbir katkı maddesi sunulmaması ve
insanların doğal gıdalara olan ihtiyaçları doğrultusunda çokça talep görüyor ve
bizlerde bunu seçkin marketlerde yol boyu üstündeki benzinliklerde ve burada
vatandaşımızın kolaylıkla ulaşabileceği farklı alanlarda raflarda yerini alması
için gayret ediyoruz. Bugün Kuşadası’ ndan Ankara’ya ve Bursa’ya İstanbul’a
farklı mecralarda tüketicilerin hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Bu Çıtırlar
özellikle çocukların yiyebileceği işler ve onları farklı yağlı ve bünyemize
zararlı olan gıdalar ile beslemek yerine hiçbir katkısı olmayan ve tamamen
dalındaki meyvenin kurutulmuş hali yani mevsimindeki meyvenin en çıtır haliyle
beraber yemesi keyifli, zevkli bu ürünleri İnşallah bütün Türkiye’ de raflarda
çok yakında görme imkânınız olacak. En doğalından bi dünya tat Jeotermal ile
meyve kuruları artık raflarda alın, tadın ve çiftçimize katkınız olsun. “ dedi.
En Doğalından Bi Dünya Tat “ BALKURU “ Nasıl Hazırlanıyor? Doğal şehir Sındırgı’da üretilen meyveler Jeotermal
enerji ile tamamen hijyenik bir ortamda kurutulduktan sonra özel paketleme
yöntemi ile sağlıklı atıştırmalıklar haline geliyor. Sındırgı bölgesi başta
olmak üzere yörede üretilen doğal meyveler tarladan fabrikaya ulaşıyor.
Ürünlerin yıkama, kesme ve hazırlama işlemleri tamamlanarak fırınlanmak üzere
özel sepetlere diziliyor. Hisaralan bölgesinden aktarılan 98 derece sıcaklıktaki
jeotermal su ile ısınan fırınlarda kurutulan ürünler bilindik kurutma yöntemlerinin
yanı sıra ürünlerin mineral değerlerinin daha yüksek olmasını sağlıyor. Özel
fırınlarda, fanlı sistemde gerçekleşen kurutma ile güneşte bir haftada
kurutulan toza vb. olaylara maruz kalan ürünler, daha sağlıklı bir şekilde 6
ile 24 saat arasında kurutulabiliyor. Özel paketleme yöntemi ile son kullanma
tarihleri de uzun oluyor. Diğer kurutulumuş ürünlerin yanı sıra hiçbir katkı
maddesi kullanılmıyor. Taze meyve tadını alabildiğiniz gibi, renk değişimi de
olmuyor. Cips kıvamını alan meyve ve sebzeler damak tadınıza hitap ediyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatif marketleri başta olmak
üzere, çeşitli dinlenme tesisleri, marketler ve restoranlarda BALKURU meyve
kurularının satışına başlandı. Perakende satışların yanı sıra toplu
siparişlerle ihraç ürünleri de Dünya’nın dört bir yanına ulaşıyor. "Dünya’nın İki Yakasını Buluşturan Sındırgı Olacak" Sındırgı Belediyesi bünyesinden faaliyete geçirilen
tesis Türkiye ve Dünya genelinde de örnek teşkil ediyor. Bu nedenle farklı yerlerden
inceleme ve işbirliği gezileri de düzenleniyor. Özellikle Nijerya ile devam
eden görüşmelerde muzun kurutularak Amerika vb. ülkelere ihracatının
gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ürünlerin raf ömrünün uzatılmasının pazarlama alanını
genişlettiğini ve hayata geçirilen projenin de Türkiye ve Dünya genelinde merak
edilerek ziyaretçilerini ağırladığını belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem
Yavaş “ Tesisimizde yurt içinden ve yurt dışından ciddi manada, merak edip
ziyarete gelenleri misafir ediyoruz. Özellikle ülkemizin Denizli’ den,
İzmir’den, Bergama’dan, Polatlı’dan Türkiye’nin değişik yerlerinden gruplar
buraya geldiler ziyaret ettiler. Ama en önemlisi Nijerya ve Kamerun’dan
ziyaretçilerimiz vardı. Özellikle bunlarda muz üretiminin çokça olduğu, yüzde
90’ın tüketilemediğinden dolayı çöpe gittiklerini söylediler. Şu anda da
bağlantılarımız devam ediyor. Nijeryadan ve Kamerun’dan bize muz gelip, onlar
adına kurutacağız. Onlar da kuru meyve olarak Amerika’ya pazarlayacak. Yani bu
sistemde aslında Dünya’nın bir ucu ile öbür ucunu buluşturan Sındırgı oluyor. Sadece
BALKURU adında ambalajlı ürünlerimiz değil, toplu siparişlerde farklı ürünleri
de kurutarak hizmet veriyoruz. “ dedi. Sebze ve Meyve Daha Kıymetli Hale Geliyor, Tarıma Destek Sağlanıyor Raf ömrü kısa ve stratejik olarak fazla üretilen
ürünler Jeotermal enerji kullanılarak raf ömrü uzun, sağlıklı ve kolay
pazarlanabilir hale getirilerek değeri arttırılıyor. Özellikle bölgede yetişen
ürünlere öncelik verilerek üreticiye de katkı sağlanıyor. Tarımsal kalkınmayı da destekleyen proje ile ilçe
genelinde meyve bahçelerinin arttırılması, kapya biber, domates gibi tarımsal
ürünlerin başını çeken ürünlerin daha kıymetli hale getirilmesi, tüketicinin
sofrasına doğallığından değer kaybetmeden en lezzetli şekilde ulaştırılması
hedefleniyor. Ürünlerin tesiste kurutulmasıyla çiftçinin daha fazla
gelir elde edeceğini vurgulayan Yavaş, " Bizler burada çokça üretimin
yapıldığı değerleri kıymetlendiriyoruz. Özellikle en çok bölgemizde tabi elma
var. Cennet hurması dediğimiz Karadeniz hurması burada yapılıyor. Bunlar
yapıldığı gibi mevsimine göre kavun, karpuz da kurutuluyor. Amaç burada sadece
Sındırgı'nın bir ürününü kurutmak değil. Domatesi, biberi, eriği, maydanozu,
rokayı kurutulabilecek, aromatik tıbbi aromatik bitkilerle alakalı lavantayı
çaya dönüştürebilecek işlerde olduğu gibi Havran'ın portakalını, mandalinasını
da kurutabileceğiz. Kepsut'ta bulunan şeftaliyi de burada kurutma imkânına
sahibiz." dedi. “ Jeotermal Sındırgı’da En Verimli Şekilde
Kullanılıyor” Jeotermal kaynakların Sındırgı’da her
alanda en verimli şekilde kullanıldığını, tarıma, istihdama ve turizme katkı
sağladığını belirten başkan Yavaş “Doğal şehir Sındırgı’da Jeotermal
kaynaklarımız var. Bunlar 98derece ile Hisaralan bölgesinden çıkıyor. 24 km ile
biz ilçe merkezine bu kaynakları getirdik. Burada 5000’e yakın konut
ısıtıyoruz. Aynı zamanda seralarda ve otellerde kullanıyoruz. Şehrin
ekonomisine ciddi manada katkı sunuyoruz. Son olarak da tarımı destekleyici çok
mükemmel bir proje yaptık. Jeotermalle meyve ve sebzeyi kurutuyoruz. Köylüden
kooperatifler aracılığı ile aldığımız ürünü Sındırgı’da BALKURU Jeotermalle kurutma
fabrikasına getirip, kadın istihdamını da destekleyici bir proje ile Avrupa’ya
ihraç ürünleri yolluyoruz. Elmayı kurutuyoruz, kavunu kurutuyoruz, karpuzu
kurutuyoruz, halkımızın ürününü daha uzun süre kullanabilecek son kullanma
tarihini arttırıcı bir ürüne dönüştürüyoruz. Sındırgı’da hem tarladaki
çiftçimiz kazanıyor. Hem çalışan istihdam edilen kadınlarımız kazanıyor, hem de
biz belediye olarak öncü olarak ihracata yönelik çalışmanın içerisine
Sındırgı’nın ürünlerini ihracata konu olacak ürünlere dönüştürerek katma değer
üretiyoruz. “ dedi.