Sındırgı’ya Termal Turizm’de Bir Ödül Daha
Perşembe, 12 Mayıs 2022
Sındırgı’ya Termal
Turizm’de Bir Ödül Daha Balıkesir’in doğal şehir unvanına sahip Sındırgı ilçesinde
termal yatırımların verimli kullanılması, turizm ve gastronomide her geçen gün
değerlerin ön plana çıkarılması beraberinde ödülleri de getiriyor. Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş’ın termal turizm
alanındaki gayretli çalışmaları ve ilçe genelindeki gözle görülür değişim,
Türkiye’nin halk oylaması gastronomi derecelendirme sistemiyle gerçekleşen tek
ödül töreni ‘Favori Lezzetler Ödülleri’nde “Termal Turizm” kategorisinde ödüle
layık görüldü. 2004
yılında termal turizm ve tarımla kalkınma olarak belirlenen hedefler
doğrultusunda yürütülen çalışmalar ile Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş Balıkesir’in
Sındırgı ilçesini parlayan bir yıldız haline getirdi. Her geçen yükselen termal
tesisler ile bugün Sındırgı ilçesi 1200 yatak kapasitesine sahip. İlçe merkezine jeotermal enerjinin ulaştırılması,
termal turizm bölgesi ilan edilmesi ile termal tesislerin çoğaltılması, ulaşım,
tarım alanında yapılan reform niteliğindeki çalışmalar ilçenin kaderini
değiştirdi. İlçenin dışarıya olan Balıkesir – Manisa gibi bağlantı yollarının
yapılması ile ulaşımın kolaylaşması ilçeye gelen ziyaretçi sayısını arttırdığı
gibi, üretilen ürünlerin pazara olan nakliyesini de kolaylaştırdı. Tarımsal
alanda ise en büyük yatırım her kırsal mahalleye gölet çalışması ile
başlatılarak sulu tarıma geçildi. Bu sayede ürün çeşitliliği arttırılarak
ekonomik kazanç da arttı. Sulu tarım sayesinde Sındırgı ürün kalitesinin yüksek
olması ile kornişon salatalık üretiminde birinci sıraya yerleşti. Kırsal
mahalle yollarındaki sorun %85 oranında çözüldü. 7 yıldır
kullanılan “ ucuz ve çevreci “ jeotermal enerji ile ısınan konut sayısı 5000’e
ulaştı. Vatandaşların 30 yıllık hayali olan ve 2009 yılında başlayan çalışmalar
neticesinde 23 kilometrelik ana boru isale hattıyla ilçeye getirilen kaynağında
98 derece sıcaklığındaki termal su, vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. İlçe
merkezinin ısıtılmasında kullanılan ve ikinci ısı merkezinden çıkan deşarj suyu
Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile kaynağında 37 derece termal suya
sahip Emendere bölgesine ulaştırılarak, sıcak ve soğuk termalin bir arada
bulunduğu bir sistemle örnek proje olacak. “ Jeotermal Temiz, Çevreci ve Ucuz Isınmanın yanında
İstihdama da katkı sunuyor “ Termal
kaynakların sadece ısıtma değil, termal tesisler, kurutma tesisi, sera vb.
projelerle verimli kullanılması istihdamın artmasını da sağlıyor. Jeotermal
enerjinin kullanılması ilçe genelinde yapılan yatırımlar, etkinlikler ve her
platformda gerçekleştirilen tanıtım çalışmaları ve “ Doğal Şehir” unvanı ile de
birleşince ilçenin emlak değeri de her geçen gün daha da artıyor. Aynı zamanda
turizmin de artmasına olanak sunuyor. Düne kadar konaklama imkânı olmayan Sındırgı
ilçesinde bugün 1200 yatak kapasitesi ve beş yıldız statüsünde termal tesisler
mevcut. Doğanın
sunduğu Jeotermal Kaynağın her alanda verimli bir şekilde kullanılarak israf
edilmemesi gerektiği düşüncesi ile hareket edilen proje kapsamında ilçe ısıtması,
termal tesislerde kullanımın yanı sıra tarım alanında da değerlendirilmesi
adına çalışmalar artarak devam ediyor. “ İDA MADRA
Hisaralan Jeoparkı Turizme Katkı Sunacak” Bütün bu çevreci ve Termal turizm alanında yapılan
çalışmalar ise ikinci kez ödüle layık gördüldü. Yeşil Enerji ile kalkınan doğal
şehir projesi ile Marmara Belediyeleri birliği Altın Karınca ödülüne layık
görülen Sındırgı Belediyesi şimdide Favori Lezzetler Ödüllerinde Termal Turizm
projesi ile ikinci ödülünü aldı. Ödül töreni alanında tanıtılan BALKURU Jeotermalle kurutulan
meyve kuruları ise katılımcılardan, gastronomi yazarları ve gurmelerden tam not
aldı. Piyasanın en iyisi olarak nitelendirildi.
Sındırgı’daki termal yatırımlar, termal kaynakların her
alanda verimli kullanılması da Enerji Bakanlığı tarafından da örnek olarak
gösteriliyor. Ustalık döneminde yaptığı çalışmaların meyvesini toplayan ve
her geçen gün aldığı ödüllere bir yenisini daha ekleyen Sındırgı Belediye
başkanı Ekrem Yavaş “ Balıkesir Türkiye’ nin minyatür hali. Dağlarından bal, ovalarından yağ
akıyor. Bir tarafı deniz Bir tarafı termal. Sındırgı ‘da doğal şehir yani
leyleklerin bile en rahat yaşadığı bir yer. Leylek çok narin bir hayvan o yaşıyorsa insan yaşamına
da bu alan en uygun alandır diyoruz, ve biz Termali BALKURU adında, meyveyi sebzeyi kurutur hale getiriyoruz,
yani jeotermal sadece Spa merkezinde , sıhhatte kullanılmıyor. Artık tarımın
yani gastronominin ana ham maddesini uzun süre koruyabilecek ve katma değer
üretebilecek istihdam sağlayabilecek, kadına engelliye ve çiftçiye destek
verecek projeye dönüştürülüyor. İşte bu çalışmalar ülkeye katma değer üretiyor.
Sizin gibi medya grupları da onları alıyor. Avrupa ile Dünya ile rekabet eder
hale getiriyor. Bizlerde bunun gayreti içerisindeyiz. İşte büyüyeceğiz
gelişeceğiz. Bir makarnasını İtalya Dünya’ya o isimle bu isimle satabiliyorsa
bu topraklarda bu köklerde nice makarnalar var nice ürünler var. Balıkesir’de
burada en güzel cennettir diyorum ve hepinizi doğal şehir Sındırgı’ ya ve
Balıkesir’e bekliyorum. Emeği geçen herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’nin tek canlı dikitlerinin bulunduğu bölgeye
proje kapsamında ahşap yürüyüş yolları ve müze kurularak bölge turizme
kazandırılacak. Bölgede yer alan sıcak su çıkış kaynakları, canlı ve cansız
dikitler Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlisi Erdal Gümüş ve beraberindeki
heyet tarafından numaralandırılarak kayıt altına alındı. Bölgede Balıkesir
Büyükşehir belediyesi ve Sındırgı Belediyesi tarafından temizlik çalışmaları
gerçekleştiriliyor. Termal tesislere
giden sular kapalı sisteme alınarak, çevre kirliliği ve su israfının da önüne
geçilmiş olundu.