Sındırgı’nın Yöresel Lezzetleri Balıkesir Gastronomi Atlasında Yer Alacak
Perşembe, 12 Mayıs 2022
Sındırgı’nın Yöresel Lezzetleri
Balıkesir Gastronomi Atlasında Yer Alacak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin “Balıkesir’in Gastronomi Atlası” oluşturmak adına başlattığı proje
kapsamında; bir yemek efsanesi Zennup 1844 markasıyla ülkemize değer katan Anadolu mutfağının temsilcisi ödüllü şef,
gastronomi yazarı Ömür Akkor Sındırgı’nın yöresel lezzetlerini
de haritasına işleyecek. Anadolu mutfağının duayeni olarak bilinen ve geçmiş
kültürü geleceğe aktarmak adına başarılı projelere imza atan Akkor Sındırgı’nın
yöresel lezzetlerini, gastronomi değerlerini inceledi. Balıkesir Büyükşehir
Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile yürütülen çalışma kapsamında
hazırlanan yöresel yemekler Kışla Müze Han’da tanıtıldı. Geniş ve zengin
gastronomi değerlere sahip doğal şehir Sındırgı Akkor’da hayranlık uyandırdı. Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş’ın turizm
alanında gerçekleştirdiği çalışmaların yanı sıra Sındırgı’nın gastronomi
değerlerini de gün yüzüne çıkarılması hayali yapılan çalışma ile gerçeğe
dönüşüyor. Özellikle özünde ne varsa geleceğe taşımak, doğallığını kaybetmeyen
ve günümüzde sıklıkla tercih edilen doğal ve organik ürünleri tanıtmayı
hedefleyen başkan Yavaş çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sındırgılı kadınlar tarafından hazırlanan yöresel
lezzetlerin tanıtıldığı gibi, Ömür Akkor belediye başkanı Ekrem Yavaş
rehberliğinde ilçede gastronomi alanında faaliyet gösteren işletmeleri, turizm
alanlarını da ziyaret etti. Sosyal medya paylaşımlarında da Sındırgı’dan övgü ile
bahseden Akkor doğal şehir Sındırgı’nın mutlaka görülmesi, keşfedilmesi gerek
bir yer olduğunu belirtti. Sındırgı “Kendi
Halinde Kalmış, Heyecan Verici Bir Yer “ Doğal şehir unvanına sahip Sındırgı ilçesinin doğasına,
samimiyetine ve kendine özgü geleneklerini koruyan bir yer olmasına hayran
kalan şef, gastronomi yazarı Ömür Akkor pandemi süreci ile birlikte insanların
doğaya ve doğallığa yöneldiği süreçte Sındırgı’nın tam istenilen yer olduğunu
belirtti. Sındırgı’da yaşayan insanların gerçekten şanslı olduğunu
belirten Akkor “ Heyecan verici bir yer, kendi halinde bir yer, özgür bir yer,
geleneklerini koruyan bir yer. Çünkü artık şunu görüyoruz biz; Anadolu
kasabalarını gezerken kendisine ait kültürel elemanları çok rastlamıyorsunuz
şehirlerde, şehirler çok yenilendi yani.
Ama bunun bütün tersine geleneksel el sanatlarından, geleneksel
yemeklerine, gıdalarına, tabaklarına, kap kacaklarına, geleneksel sporlarına geleneksel
üretim tekniklerine kadar bütün şehri geriye götürmüş başkan. Ve bu aslında tam
da artık olmasını istediğimiz şey. Daha sağlıklı havanın, suyun niteliğin
önemli olduğu acayip bir dünya yaratmış kendisine göre. Geçmişten gelen bütün
geleneksel çocuklarımızı beslediğimiz, bizim beslendiğimiz ne kadar ürün varsa
hepsinde büyük bir lezzet ve emekle yapmışlar. Çok iyi. “ dedi. Gastronomi
Değerlerini Ön Plana Çıkarmak, Doğallığı Korumak Tarıma da Destek Sağlıyor Tarıma ve kalkınmaya desteğin sadece gölet ve farklı
çalışmaların yanında gastronomi değerlerini ön plana çıkarıp, turizmde katma
değer yaratarak arttırılacağını ve çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini
belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “Türkiye’de Anadolu değerlerini
gastronomik değerlerini ön plana çıkarıp bunları insanların hizmetine sunan ve
hakikaten de katma değer üretip de sunan bir güzel insan Ömür Akkor’u
Sındırgı’da ağırladık. Sındırgıyla beraber tabi ki farklı ilçelerde de işler
yapıyorlar ve en sonunda da Balıkesir’in gastronomi atlasını hazırlıyorlar. Bu
çok önemli, değerli bir çalışma. Çok değerli çalışmalarını Balıkesir’e
Sındırgı’ya çok kıymet katacağına inanıyorum. 20 ilçemizi kapsayan bir proje.
Bittiğinde ben inanıyorum ki zaten zengin olan ama varlığı çokta tescillenmemiş
ne kadar ürünümüz varsa bu atlasın içinde yer alıp bir turizm rotasında
Balıkesir’i gezdiğinizde nerede ne yersiniz, ne alırsınız en güzeli nerededir
bunları görme imkânına sahip olacak. Bu güzel
projeye imza atan şef Ömür Akkor’a ve projenin mimarı Yücel Yılmaz başkanımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.