Tarihe ve Kültüre Sahip Çıkan Belediye

Perşembe, 30 Aralık 2021

Tarihe ve Kültüre Sahip Çıkan Belediye 
Tarih, doğa, kültür ve termal destinasyonlarını ön plana çıkaran Balıkesir’in doğal şehir unvanı ile ön plana çıkan ilçesi Sındırgı’da turizm ve kültür yatırımlarında önemli bir ivme yakalandı. Sındırgı Belediyesi tarafından yapılan restorasyon ve müze çalışmaları örnek olacak nitelikte ve görülmeye değer özellikte. 
Tarihi Redif Kışlası Müze Han Oldu, Örnek Çalışma TKB’den Ödül Aldı 
Geçtiğimiz yıl restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete başlayan Kışla Müze Han Butik Otel, Tarihi Kentler Birliğince de uygulama ödülüne layık görüldü. 
"Sındırgı Redif Kışlası" olarak 1897 yılında inşasına başlanan ve 1899 tarihinde tamamlanan tarihi bina Kışla Müze Han olarak geçtiğimiz yıl vatandaşların hizmetine sunulmuştu. Restorasyon çalışmalarında binanın orijinaline sadık kalınması, sürdürülebilir ve hikâyeleri ile birlikte herkese kullanılabilir hale getirilmesi Tarihi Kentler Birliği tarafından da takdir aldı. Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Valiliği, Sındırgı Belediyesi işbirliği ile restore edilerek, butik müze otel olarak vatandaşların hizmetine sunuldu. 
Jeotermal enerji ile ısınan tarih kokan bir mekânda konaklamanın yanında misafirler ilçenin değerlerini ve hikâyelerini de bu alanda bulabiliyor. Sıradan bir numaralandırma sistemi değil de yöreye özgü değerlerin isimleri odalara verildi. İçe tefrişatının belediye kademesinde tarihi dokuya uygun üretildiği Kışla Müze Han’ın odalarına kadın eli de değdi. Sındırgı Belediyesi Akpınar Yaşam Merkezine üye kadınlar tarafından üretilen yöresel el işi ürünler yatakları ve odaları süsledi. Kısacası rutin bir restorasyon çalışması değil de, hikayesi olan örnek bir çalışma Kışla Müze Han’da hayat buldu. 
Lansman gecelerine de ev sahipliği yapan Kışla Müze Han yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Fotoğraf karelerini de süsleyen Müze Han bir yıl içerisinde yaklaşık 10 bin kişi tarafından ziyaret edildi. 
Sındırgı'da turizme katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, "Sındırgı Redif Taburu, şimdiki adıyla Sındırgı'nın tarihinin sergilendiği Kışla Müze Han. Sındırgı'nın turizmde gelişen potansiyelini hesap ederek burayı müze otel olarak restore ettik. 8 odalı, her odasının ayrı bir hikâyesi olan bu kışla, ödül olan bir yer haline geldi. Balıkesir Valiliğimizin, Kültür Varlıkları Koruma Fonu destekleri ve Balıkesir Üniversitesi'ndeki hocalarımızın güzel çalışmaları ile tamamladığımız Kışla Müze Han'ı geçtiğimiz günlerde hizmete açtık. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündük. Binanın tarihi dokusunu bozmadan hatıraları canlandıracak, şehrin hâkim tepesinde sıcak bir misafirperverlik içerisinde konaklama sağlayacak Kışla Müze Han'ı ilçemize kazandırdık. Üst katında oluşturduğumuz fuaye alanında da eskiye dair, kültürümüze dair ne varsa onları da sergileyeceğiz. İnşallah büyükşehir belediyemizle birlikte yapacağımız Kışla Müze Han'ı da içine alan Kışla Millet Bahçesi ile bölge turizme farklı bir boyut kazandıracak. Daha önceden hizmete geçirdiğimiz Türkiye'nin ilk ve tek güreş evi Remzi Çakar Güreş Evi de TKB tarafından müze özendirme ödülüne layık görülmüştü. Yaptığımız çalışmaların bu şekilde takdir görmesi de bizleri mutlu ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin Tek Güreş Evi Sındırgı’da 
1884'te inşa edilen tarihi savcılık binası restore edilerek "Güreş Müzesi" olarak hizmete sunuldu.

20. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri kapsamında 2018 yılında Sındırgı Belediyesi tarafından kurulan Güreş Müzesi'nde, tarihi güreş malzemeleri, kispetler, gazete haberleri, geçmiş dönemdeki müsabakalara ait fotoğraflar yer alıyor. Şerif Pehlivan, Mehmet Ali Yağcı, Mehmet Gacaroğlu gibi Kırkpınar'da nam salmış pehlivanların yetiştiği ilçede kurulan müzede, güreşçilere ait kupa ve madalyalar, cazgır, güreş ağası, davul zurna ekibi figürleri, güreşlere ait fotoğraflar, hikâyeler ile mini kispet atölyesi bulunuyor. Müzenin girişinde yer alan düğün güreşlerinin ödülü bir kese kâğıdı leblebi ve 2 metrelik basma da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Hikâyesi ise takdir topluyor.

TKB'den müze özendirme ödülü verildi
Sındırgı Belediyesi Remzi Çakar Güreş evi Tarihi Kentler Birliği tarafından da müze özendirme ödülüne layık görüldü. Ata sporu güreşlere önem veren Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ilçede birçok önemli güreşçinin yetiştiğini ve güreşlerin sadece bu binada değil, her yıl yapılan iki ayrı güreş organizasyonu ve Sındırgı Belediyesi güreş takımı ile yaşatıldığını söyledi.
Başkan Yavaş, "Türk milletinin temeli kültürdür, sanattır, spordur. Bizler de bu anlayışla Sındırgı'da uluslararası Yağcıbedir Günlerini icra ediyoruz. Gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bunun karşılığı olarak da bize verilen bir değer var. Bu değer yağlı güreş. Yağlı güreş, Sındırgı tarihinde Şerif Pehlivan, Mehmet Ali Yağcı ile zirve yapmış ve aynı zamanda da Gacaroğulları ile beraber nam salmıştır. Bizler bu gün yüz yirmi güreşçimizle beraber Sındırgı'da güreşi yeni kuşaklara taşıma telaşındayız. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. 17 efsane pehlivanın hayatının yer aldığı Sındırgı Belediyesi Remzi Çakar Güreş Evi'ni oluşturduk. 2018 yılı festival tarihinde açılışını yapmıştık, güzel bir hadise oldu. Karşılığında da ödülümüzü Tarihi Kentler Birliği'nden aldık. Her yıl Eylül ayının ilk haftası hem güreşlerimiz hem cirit hem de sanatın her bir dalının hayat bulduğu festivalimiz var. Bununla da yeni bir damga vuracak bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Yeni yapılan çevre yolumuzun İzmir istikametinin girişine iki tane Sındırgı'nın gurur abidesi Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı'nın anıtlarını yaptık. Anıtlarımızın açılışında, müzemizin de açılışında gerçekten duysusal anlar yaşadık. Çünkü gönüllere hitap etmek, hikâyeleri yaşatmak her şeyden önemli ve değerli. " dedi.