Sındırgı'dan Dünya'ya jeotermalle sağlıklı gıda
Pazartesi, 29 Kasım 2021
Sındırgı'dan Dünya'ya jeotermalle sağlıklı gıda Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yapımı tamamlanarak faaliyete geçen sebze
ve meyve kurutma tesisinde ürünler jeotermal enerji ile kurutularak yurt içi ve
yurt dışına pazarlanacak. Sebze ve meyveler raf ömrü uzun, daha kıymetli hale
getirilerek, istihdama, tarıma, milli ekonomiye katkı sağlayacak. Sanayi ve Teknoloji
Bakanlığının ana sponsorluğunda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı
Belediyesi ve kooperatifler işbirliği ile "Jeotermalle Sağlıklı Gıda"
projesi kapsamında yapılan tesiste Türkiye'nin ve Dünya'nın çeşitli bölgelerinden gelecek sebze ve
meyveler kurutularak son kullanma tarihi uzun ve sağlıklı gıdalar elde
edilecek. Hisaralan bölgesinden aktarılacak 98 derece sıcaklıktaki jeotermal
su ile ısınan fırınlarda kurutulan ürünler bilindik kurutma yöntemlerinin yanı
sıra ürünlerin değerlerinin daha yüksek olmasını sağlıyor. Özel fırınlarda,
fanlı sistemde gerçekleşen kurutma ile güneşte bir haftada kurutulan toza vb.
olaylara maruz kalan ürünler, daha sağlıklı bir şekilde 6 ile 24 saat arasında
kurutulabiliyor. Özel paketleme yöntemi ile son kullanma tarihleri de uzun
oluyor. "Dünya'nın
İki Yakasını Buluşturan Sındırgı Olacak" Sındırgı
Belediyesi bünyesinden faaliyete geçirilen tesis Türkiye ve Dünya genelinde de
örnek teşkil ediyor. Bu nedenle farklı yerlerden inceleme ve işbirliği gezileri
de düzenleniyor. Özellikle Nijerya ile devam eden görüşmelerde muzun
kurutularak Amerika vb. ülkelere ihracatının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ürünlerin
raf ömrünün uzatılmasının pazarlama alanını genişlettiğini ve hayata geçirilen
projenin de Türkiye ve Dünya genelinde merak edilerek ziyaretçilerini
ağırladığını belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş " Tesisimizde
yurt içinden ve yurt dışından ciddi manada, merak edip ziyarete gelenleri
misafir ediyoruz. Özellikle ülkemizin Denizli' den, İzmir'den, Bergama'dan,
Polatlı'dan Türkiye'nin değişik yerlerinden gruplar buraya geldiler ziyaret
ettiler. Ama en önemlisi Nijerya ve Kamerun'dan ziyaretçilerimiz vardı.
Özellikle bunlarda muz üretiminin çokça olduğu, yüzde 90'ın tüketilemediğinden
dolayı çöpe gittiklerini söylediler. Şu anda da bağlantılarımız devam ediyor.
Nijerya'dan ve Kamerun'dan bize muz gelip, onlar adına kurutacağız. Onlar da
kuru meyve olarak Amerika'ya pazarlayacak. Yani bu sistemde aslında Dünya'nın
bir ucu ile öbür ucunu buluşturan Sındırgı oluyor" dedi. Sebze
ve meyve daha kıymetli hale geliyor Raf
ömrü kısa ve stratejik olarak fazla üretilen ürünler Jeotermal enerji
kullanılarak raf ömrü uzun, sağlıklı ve kolay pazarlanabilir hale getirilerek
değeri arttırılıyor. Ürünlerin
tesiste kurutulmasıyla çiftçinin daha fazla gelir elde edeceğini vurgulayan
Yavaş, " Bizler burada çokça üretimin yapıldığı değerleri
kıymetlendiriyoruz. Özellikle en çok bölgemizde tabi elma var. Cennet hurması
dediğimiz Karadeniz hurması burada yapılıyor. Bunlar yapıldığı gibi mevsimine
göre kavun, karpuz da kurutuluyor. Amaç burada sadece Sındırgı'nın bir ürününü
kurutmak değil. Domatesi, biberi, eriği, maydanozu, rokayı kurutulabilecek,
aromatik tıbbi aromatik bitkilerle alakalı lavantayı çaya dönüştürebilecek
işlerde olduğu gibi Havran'ın portakalını, mandalinasını da kurutabileceğiz.
Kepsut'ta bulunan şeftaliyi de burada kurutma imkanına sahibiz" dedi. "
Jeotermal Sındırgı'da en verimli şekilde kullanılıyor" Jeotermal
kaynakların Sındırgı'da her alanda en verimli şekilde kullanıldığını, tarıma,
istihdama ve turizme katkı sağladığını belirten başkan Yavaş "Doğal şehir
Sındırgı'da Jeotermal kaynaklarımız var. Bunlar 98derece ile Hisaralan
bölgesinden çıkıyor. 24 km ile biz ilçe merkezine bu kaynakları getirdik.
Burada 5000'e yakın konut ısıtıyoruz. Aynı zamanda seralarda ve otellerde
kullanıyoruz. Şehrin ekonomisine ciddi manada katkı sunuyoruz. Son olarak da
tarımı destekleyici çok mükemmel bir proje yaptık. Jeotermalle meyve ve sebzeyi
kurutuyoruz. Köylüden kooperatifler aracılığı ile aldığımız ürünü Sındırgı'da
BALKURU Jeotermalle kurutma fabrikasına getirip, kadın istihdamını da
destekleyici bir proje ile Avrupa'ya ihraç ürünleri yolluyoruz. Elmayı
kurutuyoruz, kavunu kurutuyoruz, karpuzu kurutuyoruz, halkımızın ürününü daha
uzun süre kullanabilecek son kullanma tarihini arttırıcı bir ürüne dönüştürüyoruz.
Sındırgı'da hem tarladaki çiftçimiz kazanıyor. Hem çalışan istihdam edilen
kadınlarımız kazanıyor, hem de biz belediye olarak öncü olarak ihracata yönelik
çalışmanın içerisine Sındırgı'nın ürünlerini ihracata konu olacak ürünlere
dönüştürerek katma değer üretiyoruz" dedi.