Doğal Kaynakları ile Büyüyen İlçe: Sındırgı

Pazartesi, 29 Kasım 2021

Doğal Kaynakları ile Büyüyen İlçe: Sındırgı

Eşsiz doğal güzelliklere, Jeotermal kaynaklara ve Yörük kültürüne sahip Balıkesir’in Sındırgı ilçesi doğal kaynaklarını her alanda değerlendirerek büyümeye devam ediyor. 80’li yıllara kadar İzmir – İstanbul güzergâhında bulunan ancak yolun açığa alınması ile birlikte kaderine terk edilen ilçe son yıllarda yapılan çalışmalarla eski canlılığını geri kazanmaya başlarken, adeta çağ atlıyor.

2004 yılında ilçenin stratejik planlarını çıkaran ve çalışmalarına bu doğrultuda yön veren Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş hükümet, devlet kurumları ile koordineli çalışmaları, STK, esnaf ve vatandaşlarla sürekli istişarede bulunması ile Sındırgı ilçesinde yılların sorunlarını çözdüğü gibi, yeni bir çağ da başlattı. Alt yapı çalışmaları, bağlantı yolları, belediyecilik hizmetleri gibi rutin işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanması ile birlikte Sındırgı doğa ve termal turizm alanında gözde mekânlar arasında yer almaya başladı. İlçeye 20 km uzaklıkta 98 derece sıcaklıkta termal kaynağın ilçe merkezine getirilmesi ile ilçenin kaderi değişti. Mevcut durumda yaklaşık 4000 konut jeotermal ile ısıtılırken, %57 si ormanlarla çevrili ilçede hava kirliliği de minimum seviyeye geriledi. Termal kaynaklar konut ısıtmanın yanısıra, termal tesislerde, kurutma tesisinde de kullanılıyor. İlçede termal tesislere de her geçen gün yenisi ekleniyor.  Bu yatırımlarla birlikte emlak değerleri de en çok artan ilçeler arasında yer aldı. Tanıtım çalışmaları ile de Sındırgı artık tüm Dünya’nın takip ettiği bir ilçe olma yolunda ilerliyor.

Joepark İle Hisaralan Bölgesi Dünya’ya Açılacak

Hisaralan Termal Turizm bölgesi jeotermal suyun kendi cazibesi ile yeryüzüne çıkışının görülebildiği nadide yerlerden birisi. Kaynak suların oluşturduğu travertenler de bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Kaya olarak görülen ancak yer altı sularında bulunan minarellerin oluşturduğu yüzlerce yıllık dikitler özellikle yabancı turistlerin ve jeoloji alanından meraklı grupların ilgisini çekiyor. Bölgede bulunan 7 -8 metre uzunluğundaki içinden halen su gelen dikitler ise Türkiye’nin tek yaşayan dikitlerini oluşturuyor.

Hisaralan Kaplıcaları bölgesine daha fazla turist çekilebilmesi amacıyla jeopark inşa edilecek. İlçe merkezine 24 kilometre uzaklıktaki bölgeden elde edilen 98 derece sıcaklığa sahip su, borularla ilçe merkezine aktarılarak binaların ve seraların ısıtılmasında kullanılıyor.

Bölgede oldukça fazla olan jeotermal suyun çıkış noktaları doğal güzellik oluşturuyor. 98 derecede yeryüzüne çıkan termal su 3 dk da yumurtayı bile haşlıyor. Termal turizm bölgesi ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Hisaralan' ın cazibesinin artırılması için Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesinin (BAÜN) hazırladığı jeopark projesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edildi. 14 yıl önce termal turizm merkezi ilan edilen Hisaralan Kaplıcaları'nın, ABD'deki Yellowstone ve İzlanda'daki Gayzer bölgesi gibi bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor. Aynı zamanda bölgedeki canlı dikitler UNESCO listesine girmeye de aday.

Sıcak suyun yüzeye çıkmasıyla biriken bakteriler ve mikro organizmaların oluşturduğu dikitlerin de bulunduğu bölge, proje kapsamında turizme kazandırılacak. Jeopark, Hisaralan Kaplıcaları'na gelen yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline getirilecek.

Dünyada 250'yi aşkın jeoparkın bulunduğunu belirten Yavaş, şöyle devam etti:

"Burada yaptığımız çalışmayla hem doğayı koruyacağız hem de insanların geçmiş dönemlerde jeotermal kaynakların oluşturduğu şekilleri insanlarla paylaşacağız. Burada yapacağımız bir müzeyle yakın çevrede bulunan Çoturtepe, Hisaralan, Kıranköy gibi mahallelerimizin halkının ürettiği doğal ürünleri pazarlamalarını sağlayacağız. Yöre ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Burası bir çekim merkezi haline dönüşecek. Gelen insanlar mutlaka otellerde kalacak, bir şeyler yiyip içecekler, Yağcıbedir halısını, yöremizin meşhur kolonyasını ve doğal olarak üretilen ürünleri alma fırsatına sahip olacaklar."

Jeotermal Kurutma Tesisi ile Sındırgı’dan Dünya’ya Açılan Bacasız Fabrika Tarıma da Katkı Sağlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Belediyesi, Balıkesir Tarım Ürünleri A.Ş. Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yaylabayır ve Osmanlar kooperatifleri işbirliği ile projesi hazırlanan Jeotermal Meyve ve Sebze Kurutma tesisi de geçtiğimiz aylarda faaliyete geçirildi. BALKURU adı altında Sındırgı Belediyesi tarafından işletilen 1350 metrekare kapalı, 1350 metrekare açık alan olmak üzere toplam 2700 metrekare alana sahip Kurutma tesisinde bölgedeki ürünler başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden toplanan ürünler kurutularak raf ömrü uzun, ekonomik kazancı daha yüksek ürünlere dönüştürülüyor.

Bünyesinde çalışan işçilerin yanı sıra bölgede tarımsal kalkınmaya da destek olacak proje ilçenin ekonomik olarak gelişmesine de katkı sağlayacak. Tesiste sadece Sındırgı değil Balıkesir bölgesinin de ürünleri işlenecek. Balıkesir geneli, çevre il ve ilçelere de ekonomik katkı sunacak.

Tesis çevresinde BALKURU ürünlerinin yer alacağı Showroom ve satış mağazası oluşturulacak.

Tarım Bakanlığı destekleri ile 500 metrekare topraksız sera projesinin %70i tamamlandı, ilave olarak 500 metrekarelik yeni sera da kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor.

10 dönümlük lavanta bahçesi ( 4 dönüm mevcut, 6 dönüm yeni ekim alanı )

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile ilçe genelinde oluşturulacak Kök Boya ve İnavasyon Merkezi için örnek bahçeler oluşturulacak.

Bölgede Bal Ormanı oluşturulacak.

Yaklaşık 600 dönümlük bir alan Sosyal Yaşam alanı ilçeye kazandırılmış olacak.

 

KOCAHAN DOĞAL ŞEHRE PRESTİJ KATACAK

İlçede turizm yatırımları hız kesmeden yükseliyor. Tarihi proje Kocahan da çalışmaların yüzde 85’e yakını tamamlandı.
2004 yılında kurulan stratejik planlama dahilinde Şerif Paşa Meydanı ile başlayan çalışmalar, Cumhuriyet Meydanı ve cadde genişletmeleri ile ilçede gelen ziyaretçilerin rahatça dolaşabileceği alışveriş yapabileceği bir alan oluşturulması ile devam etti.

Atatürk caddesinde bulunan ve 60 lı yıllarda siyasi rant uğruna yapılan bina da kamulaştırma ile yıkılarak araç cebi ve yayaların rahat edeceği, engellilerin rahatlığı düşünüldüğü kaldırımlar olarak hizmete sunuldu.

Üçüncü etap olarak değerlendirilen ve ilçede tarihi proje olarak değerlendirilen Kocahan da çalışmalar hızla devam ediyor. Belediye kasasından para çıkmayarak ihale edilen projede yüklenici firma hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
İlçe merkezine prestij katacak Kocahan inşaatının yanında kaymakamlık lojmanı tamamlandı. 18 derslikli yeni okul binasının inşaatı tamamlandı. Mevcut belediye otelini termal otel statüsü kazandıracak Türk hamamının inşaatının da kısa bir süre içerisinde başlayacağı belirtildi. Proje kapsamında ilçe merkezinde 4000 metrekarelik yeişl alan 67 adet dükkan, konferans salonu, kafeterya, restaurant vb. alanlarda kazandırılıyor.

 

Tarihi Bir Atmosferde Konaklamanın Keyfi Kışla Müze Han’da

Doğa ve termal kaynakların ön planda tutulduğu Sındırgı’da aynı zamanda tarihi mekanlar ve kültürel hikayelerde yaşatılıyor.

“ Sındırgı Redif Kışlası “ olarak 1897 yılında inşasına başlanan yapı Tanzimat ve Islahat Fermanlarının yayınlanması üzerine Osmanlı Devletinde askeri teşkilatlanmanın hız kazandığı dönemde yerel halkın bağışları ile 1899 tarihinde tamamlanan tarihi bina Kışla Müze Han olarak vatandaşların hizmetine sunuldu. Butik bir otel de tarihi bir mekanda konaklamanın keyfi vatandaşlara sunuluyor. Bölgede yürütülen Millet Bahçesi projesi ile turizm alanında keyifli vakit geçirilebilecek yeni bir alanda oluşturulacak.

Kırkpınar başpehlivanlarının yetiştiği Sındırgı’da bulunan Türkiye’nin tek güreş evinde de pehlivanların hikayelerini, madalyalarını, fotoğraflarını, eşyalarını bulabilirsiniz.

 

Festivaller, Fuarlar, Tanıtım Organizasyonları Tam Gaz Devam

3000 yıllık bir kültüre sahip Yağcıbedir halılarını ve halı kültürünü tanıtmak adına her yıl Eylül ayının ilk haftasında ilçe Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerine ev sahipliği yapıyor. Tamamen kültürel öğelerin ve el sanatlarının yer aldığı muhteşem festivalde yüz binlerce vatandaş dolaylı yoldan ilçeyi ziyaret ediyor.

Bunun yanında geleneksel panayır, doğa ve adrenalin sporları organizasyonları, güreş müsabakaları, ata sporu ciritlerde Türkiye geneli organizasyonlarla yaşatılıyor.

Tanıtım çalışmaları ile Sındırgı tüm Dünya’ya tanıtılıyor.

Kadın İstihdamında Öncelikli İlçe

İlçe merkezinde bin 400 metrekarede inşa edilen Akpınar Yaşam Merkezi'nde belediye öncülüğünde örgütlenen kadınlar, "gazete dokuma", "filografi, etamin işleme", "Yörük bebekleri", "dikiş nakış", "Yağcıbedir halı dokuma" atölyelerinde çalışıyor.

Kadınların hazırladığı, özellikle Sındırgı'nın kültürünü yansıtan ürünler, yine onların biçtiği fiyat üzerinden belediye tarafından pazarlanıyor.

Ziyaretçiler, kadınların işlettiği ve yöresel yemeklerin yapıldığı bir de lokantanın bulunduğu merkezde karınlarını doyurduktan sonra, buradan hediyelik ürünler alıyor.

Birkaç kadınla Hanımeli Çarşısında başlayan proje 360 yakın üyesi ile Akpınar Yaşam Merkezine taşındı. Kadınlar kurslara katıldığı, boş vakitlerini değerlendirerek ekonomilerine katkı sağladığı gibi Akpınar Yaşam Merkezini psikolojik tedavi merkezi olarak da görüyor.

Akpınar Yaşam Merkezi ilçeye gelen ziyaretçilerin de uğrak noktası olduğu gibi Türkiye geneli birçok belediye, kadın derneklerine de örnek oluyor.

Kadınlara fırsat verildiğinde muhteşem fikirlerin ortaya çıktığını belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “Doğal şehirde üretilen ürünler örnek projeler hanımlar hem pozitif ayrımcılık gerektiren hem kadınımıza istihdam buraya gelen engelli kardeşlerimizin vakit geçirmelerini sağlayan bir hadise. Bizler üç yüze yakın üyemiz olan bayanla beraber her ayın on beşinde ürettikleri ürünlere yöremize ait yerel doğal ve hikâyesi olan ürünlerin onların üretiminin karşısında onların üzerine düşen paraları veriyoruz. Onlardan elektrik su herhangi bir şekilde kira hiçbir şey talep etmiyoruz. Sadece amacımız turizme hazırlık yapan sındırgıyı üretime teşvik edebilmek istihdam ortamlarını artırmak. Belediyecilik sosyal alanda ailelere insanlara kişilere dokunmak, kalplerini kazanmak bunu adı gönül belediyeciliği. Bu gün insanlar hem tanış oluyorlar, hem paylaşıyorlar, hem birbirlerine yüzlerine bakarak aslında birbirine kaynaşma vesilesi oluyor. Bizlerde bu fırsatla insanlarımıza bir şey vermenin hem gelir elde etmenin hem engelleri aşmanın adını yaşıyoruz “ dedi.

 

Samimiyet ve Doğallık Sizi Geleceğe Taşır

Bir şehri kendi çocuğunuz gibi gördüğünüzde her şeyin muhteşem bir hal aldığını, samimiyetten ödün vermediğiniz takdir de tüm hayallerin de gerçeğe dönüştüğünü belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “ Biz 2004 yılında ilk göreve geldiğimizde bu şehirle ilgili bir haya kurduk, bir çocuk gibi sevdik. Stratejik hedeflerimizi belirleyerek başka yollara sapmadan kademe kademe ilerledik ve çocuğumuzu büyüttük. Büyütmeye de devam ediyoruz. İlçemizin ulaşım sorununu çözmek pazara yakınlaşmak adına Sındırgı – Bigadiç yolu ile başlayan yol maceramız Sındırgı – Akhisar yolu ile devam ediyor. Kırsal mahalle yollarımızı, alt yapımızı önemli ölçüde tamamladık. Hedef turizm dedik. Çok şükür ki önemli bir yol kat ettik. Hikâyesi olan işler yapmak, ziyaretçilerin ilçemizi tercih ederek memnun ayrılmalarının derdindeyiz artık. Doğamız güzel kültürümüz zengin, insanlarımız doğal dedik, Doğal Şehir Sındırgı’nın tescilini aldık. Sadece isimde değil gerçeğinde de bu doğallığı yaşıyorsunuz zaten. Bu kapsamda da yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz. Gençliğimize, çocuklarımıza önem veriyor, yüzme havuzu, stadyum, SIBEM gibi sosyal tesislerimizle geleceklerine katkı sunuyoruz. Her şeyden önemlisi insan nasıl evladına güzel bir miras bırakma derdine giriyorsa biz de bu ilçeyi en güzel şekle getirerek geleceğe emanet etmek istiyoruz. Çünkü bu ilçeyi ve insanlarımızı gönülden seviyoruz.” Dedi.