Sındırgı’da İmece Usulü Geleneksel Pekmez Yapımı Devam Ediyor
Perşembe, 14 Ekim 2021
Şarampanada Geleneksel Yöntemlerle
Pekmez Üretimi Sındırgı’da İmece Usulü Geleneksel
Pekmez Yapımı Devam Ediyor Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan
pekmez, Türkiye'nin dört bir yanında farklı
yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle
kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alıyor. Balıkesir’in doğal şehir ünvanı ile tanınan ilçesi Sındırgı’da da
geleneksel yöntemler, doğal üretim metotları da yaşatılmaya devam ediyor. Sındırgı'ya bağlı Düğüncüler ve Derecikören Mahallesi sakinleri de
doğal yöntemlerle üzüm pekmezi üretimine devam ediyor. Mahallede bulunan tarihi
şaraphanelerde imece usulü üretilen ve geleneksel yöntemlerle üretilen pekmez
şifa kaynağı ile kış sofralarının vazgeçilmezi oluyor. Kuşaktan kuşağa
aktarılan pekmezin en önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesinin
kullanılmaması. Düğüncüler ve
Derecikören mahalle sakinleri Eylül başında bağlarından topladıkları üzümlerin
önce şırası çıkarıyor, daha sonra büyük kazanlarda kaynatarak pekmez elde
ediliyor. Dağlardan getirilen killi özel pekmez toprağı serpilen üzümlerin,
ayaklara çizmeler giyilip çiğnenerek şıraları çıkartılıyor. Daha sonra şaraphanede
yakılan ateş üzerine büyük kazanlar yerleştiriliyor ve kaynatılarak pekmez elde
ediliyor. Özellikle tavaların etrafı hava almayacak şekilde oturtuluyor,
susaktan elde edilen kevgirlerle sürekli karıştırılarak kaynatılıyor. İlk
kaynatmadan sonra toprağın çökmesi bekleniyor ve daha sonra süzülerek iki ayrı
kaynatma işleminden daha geçiriliyor ve pekmez halini alıyor.