Sındırgı’da İmece Usulü Geleneksel Pekmez Yapımı Devam Ediyor

Perşembe, 14 Ekim 2021

Şarampanada Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Üretimi

Sındırgı’da İmece Usulü Geleneksel Pekmez Yapımı Devam Ediyor

 

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alıyor.

 

Balıkesir’in doğal şehir ünvanı ile tanınan ilçesi Sındırgı’da da geleneksel yöntemler, doğal üretim metotları da yaşatılmaya devam ediyor.

 

Sındırgı'ya bağlı Düğüncüler ve Derecikören Mahallesi sakinleri de doğal yöntemlerle üzüm pekmezi üretimine devam ediyor. Mahallede bulunan tarihi şaraphanelerde imece usulü üretilen ve geleneksel yöntemlerle üretilen pekmez şifa kaynağı ile kış sofralarının vazgeçilmezi oluyor. Kuşaktan kuşağa aktarılan pekmezin en önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesinin kullanılmaması.

 

Düğüncüler ve Derecikören mahalle sakinleri Eylül başında bağlarından topladıkları üzümlerin önce şırası çıkarıyor, daha sonra büyük kazanlarda kaynatarak pekmez elde ediliyor. Dağlardan getirilen killi özel pekmez toprağı serpilen üzümlerin, ayaklara çizmeler giyilip çiğnenerek şıraları çıkartılıyor. Daha sonra şaraphanede yakılan ateş üzerine büyük kazanlar yerleştiriliyor ve kaynatılarak pekmez elde ediliyor. Özellikle tavaların etrafı hava almayacak şekilde oturtuluyor, susaktan elde edilen kevgirlerle sürekli karıştırılarak kaynatılıyor. İlk kaynatmadan sonra toprağın çökmesi bekleniyor ve daha sonra süzülerek iki ayrı kaynatma işleminden daha geçiriliyor ve pekmez halini alıyor.