Sındırgı’da Ahilik Derneği Kuruldu

Perşembe, 14 Ekim 2021

Sındırgı’da Ahilik Derneği Kuruldu

 İlk İcraatı Ahilik Geleneği Siftah Parası ve Anlamlı Klip Oldu

 

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde ahilik geleneğini yaşatmak, gençleri meslek sahibi yapmak ve ahi olarak nitelendirilebilecek esnafların çoğalması için Sındırgı Ahilik Derneği kuruldu.

Öncelik olarak Ahilik geleneği olan siftah parası ile icraata başlayan dernek üyeleri anlamlı bir klip çekti, bütün dükkanlara siftah parası ve bereketli olsun dileklerini içeren mektup dağıtıldı. Ahilik haftasında farklılık yaratmayı hedefleyen dernek üyelerinin esas hedefleri de gençlerin ahlaklı, vatani değerlerine saygılı meslek sahibi ve hayalleri olan bireyler olarak yetişmesini sağlamak.

Klipte yer alan ve bu tür uygulamamdan hoşnut olduğunu belirten 41 yıllık esnaf Mustafa Çağlar “ Unutulmuş olan geleneği hatırlattıkları için kendilerine teşekkür ediyorum. İlk defa böyle kapı girişine bir zarf bırakıp buraya siftah atmışlar. Kendilerinden Allah razı olsun.” Dedi.

 

Sındırgı Ahilik Derneği Başkanı Raşit Yıldız “ Sındırgı’da esnafımızın çırak yetiştiremediğini ve gençlerimizin de sanayi de çalışmak istemediğini açıkça görmüş olduk. Bugün esnafımızın çırak bulmasını, ahlaki manevi değerlere de sahip çıkmasını göz önünde bulundurarak böyle bir derneği kurduk. Bu derneğin amacı gençlere işlerini sevdirmek. Bugün sanayide çalışan gençlerin değerli olduklarını hissettirebilmek. Ahilik kardeşlik demektir. Günümüzden bin yıl önce birkaç cesur insanın bunların başında hoca Ahmet Yesevi ’ den ders alarak ahlaki ve manevi değerlerini yaşatan bir teşkilattır. Bu durumda bütün halkın ahi olarak yetişmesine olanak sağlamıştır. Biz de bu durumu göz önüne alarak 10 kişi ile birlikte ahilik derneği kurduk. Ahilik geleneğini de yaşatmayı ilke edinerek çalışmalarımıza başladık.” Dedi.

 

Sanayi esnaflarından Murat Dönmez “ Gelen çırak yok arkadan gelen usta yok. Yetişecek ustalar gelmiyor artık. Gençlerimiz tablet gençliği oldu. Telefon gençliği oldu. Çocuklar çalışmak, bir şeyler öğrenmek istemiyor artık. Bunda ailelere de büyük iş düşüyor. Çocukları yetiştirmek, yönlendirmek lazım. Sanayiye ceza olarak değil de meslek sahibi olması için gönderilmesi gerekiyor. Şu an ki durumda tablete bağlı, geleceği olmayan bir gençlik haline geliyor. Onun için hem aileler hem de derneğimizle birlikte gençlerimizi iş olarak, meslek olarak yönlendirip, gelecek için hayalleri olan bireyler haline getirmeyi hedefliyoruz. “ dedi.