Yağcıbedir Halılarından Moda Merkezine Yolculuk

Çarşamba, 15 Eylül 2021

Yağcıbedir Halılarından Moda Merkezine Yolculuk

Her bir motifi ayrı bir hikâye barındıran ve 3000 yıllık kültür Yağcıbedir halıları modaya uyarlanıyor. Balıkesir’in Sındırgı ilçesi son günlerde başlattığı projelerle kültürle modern dünyanın buluştuğu moda merkezi olma yolunda ilerliyor.

Sanayi bakanlığı destekli Doğal kök boya ve inovasyon projesi ile adını duyuran ve doğal işlere yönelmek isteyenlerin gözdesi olan Sındırgı ilçesi kültürü ve doğallığıyla modacıların da dikkatini çekiyor. 15 yıl önce Şanlıurfa da çobanlık yaptığı sırada keşfedilen ve moda dünyasına farklı bir adım atan Faruk Saraç ile tanışma fırsatı bulup Dünya’nın çeşitli ülkelerini gezen, birçok kültürel defileye imza atan Çoban sitilist Mustafa Şahin’de sosyal medya hesaplarından tanıdığı Sındırgı ilçesinde farklı bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Sosyal medya hesaplarından Sındırgı ilçesini keşfeden Şahin soluğu Sındırgı’da aldı.

Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş’ın doğallığı ve kültürü ön planda tutarak büyüme projelerine çoban sitilistle birlikte moda merkezi de eklendi. Akpınar Yaşam Merkezine üye kadınlar ile birlikte yürütülen proje ile kültür mirası olan, genç kızların çeyizlerini süsleyen Yağcıbedir halılarının desenleri kök boyadan imal edilen kumaşlarda hayat bularak sahne ve özel gün kıyafetlerinde yer alacak. Bu sayede ilçedeki kadınlarda projede yer alarak birer moda tasarımcısı, özel ürünleri imal eden terziler halini alacak. Sındırgı ise sadece kültürün değil modanın da konuşulduğu bir merkez halini alacak.

Coğrafi işareti Sındırgı’ya ait Yağcıbedir halılarındaki desenler Akpınar yaşam Merkezindeki kadınlar tarafından alternatif ürünlerde de kullanılıyor.

 

Doğal Şehir olmanın ve geçmiş kültürün izlerini kaybetmeden taşımanın Sındırgı’da her alanda hissedildiğini belirten Mustafa ŞAHİN ( ÇOBAN SİTİLİST) “ Çoban stilist Mustafa ŞAHİN Çobanlık yaparken ulusal basın tarafından keşfedildim modacı oldum. Tabi sonra yurt dışına gittim Kuveyt, Baden, Dubai i Çin, Hindistan toplam on iki ülkeye gittim. Döndükten sonra Urfa da ilk defilemi yaptım balıklı gölde sonra dolma bahçe sarayında sonra Siverek sonra Ankara böyle gelişti. Şimdide Sındırgıdayım ve benim ilk keşfedildiğim heyecanın aynısını burada yaşadım. Allah nasip ederse güzel bir projemiz var. Tabi ki bu proje inanılmaz güzel bir şey kökboyaları ile kumaşları renklendirip daha sonra ilk aşamada üç dört aylık eğitim verip nakış, dikiş, işleme bu ablalara eğitim verdikten sonra benim yaptığım çizimler le aynı ablarla kıyafetler dikilip bunu ulusal basında güzel bir şekilde tanıtımı yapılacak Sındırgımızın. Daha sonrasında ise markaya doğru gitmek kaftanlar, yelekler tamamen buraya özgü kumaşlar kullanılacak tabi kökboyası ile boyanmış olacak bunlarda daha sonrasında satışa sunulacak. Yağcıbedir desenlerini kullanıyoruz şuan arkada görmüş olduğunuz kaftan dikildi ablalar o desenleri işliyorlar ağırlık olarak o olacak. Buranın halısı dünyaca meşhur desenleri de çok güzel biz bunlar kaftanlarda kullanacağız. Belki ileride tasarım bir tişört, yelek, otantiği çok sevdiğim için inanılmaz bir tarihimiz var hiçbir zaman batıya özenmedik gerçek Türkiye denildiği zaman önce tarihimizi keşfedelim. Sosyal medyada gezinirken Sındırgı belediye başkanını gördüm Ekrem Yavaşın sayfasına girdim nasıl güzel çalışıyor inanılmaz ama dedim ki benim buraya gitmem lazım iyi ki de gelmişim sizlere anlatamam ben çok sevdim sındırgıyı insanları, kültürü neden doğal şehir denildiğini her şeyi ile doğal olduğu için olduğunu anladım. Bunu burada ifade edemiyorum gelip görmeniz lazım, yaşamanız lazım ben üç gündür buradayım ama bana otuz yıldır buradaymışım gibi geliyor size sındırgıyı böyle ifade edebilirim. “ dedi.

Başkan YAVAŞ “ Yağcıbedir’in hikayesi olan desenleri, kök boyadan üretilen sahne kıyafetlerinde yaşatılacak, Sındırgı bir moda merkezi olacak. “

 

Doğallığa ve doğal projelere önem verdiklerini, doğal kök boya ve inovasyon bahçeleri projesi ile takdir topladıklarını belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “ Sındırgı da yeni  bir projenin arifesindeyiz. Doğal boya tekstil ve inavasyon merkezi diye sanayi bakanlığına yaptığımız proje kabul gördü. Burada doğal boyayı tarım olarak tekrar üretmeyi yani çivit muhabbet çiçeği ve rubia denilen kırmızı boyar maddeyi yeniden üretmeyi planlıyoruz yani tarımını yaptıracağız. Tarihimize baktığımız zaman sındırgı da geçmişte bu bitkilerin tarımı yapılmış ve şuanda özellikle dışarı bağlı olduğumuz boya sektöründe, kimya sektöründe çok ciddi manada kullanılıyor bu boyalar. Tekstil de insanlar da doğallığa doğru gidişat var gıda da olduğu gibi insanlar üzerindeki elbisenin boyasını doğal olmasını istiyorlar. Sındırgıda Yağcı bedir dediğimiz bir kültür var bir renk uyumu üç bin yıllık bir tarih olan bir halı birde bunu düşünüp Yörük kültürü ile sındırgının yetmiş beş mahallesini içine alıp giyimi ile kuşama ile elbisesi ile müthiş bir zenginliği var. İşte buy zenginliği günümüzdeki insanların giydiği kıyafetlere nasıl dönüştüre biliriz, bir sahne kıyafetinin nasıl burada tasarımını yapabiliriz. Yağcı bedir orijinali ile başlayıp sanat camiasının giydiği işler hanine nasıl dönüştüre biliriz. Sındırgıda dikiş bilen kadın sayımız ciddi manada var bu dikiş yapan kadınlarımıza istihdam ederek ve onların yeteneklerini elbiselerin üzerine koyarak kimisi boncuğunu kimisi kaytanını kimisi belki onun yeleğini iç kıyafeti farklı şeyleri dikerek bir gelenekten aslında geleceğe doğru tasarım yaparak insanların üzerinde hikâyesi olan kıyafetler arzu ediyoruz. Sındırgıda bu zenginlik var hem Yağcı bedir hem Yörük kültürü inşallah modern anlamda bir tasarımla beraber çok yakın zaman da bir sanatçının kıyafeti olmaya aday bir şehirden bahsediyoruz. Yeni sene Eylül ayında yağcıbedir kültür ve sanat günlerinde bunları bir defile ile ülkemizde belli nokta da olan mankenler ile sergileyeceğiz. İlk etap da 40 tane kaftan tarzında modernize edilmiş ama geleneklerine bağlı kıyafeti Eylül ayına kadar bitirip podyumlarda yerini alacak ve biz bunları insanların üzerinde görmeye başlayacağız.” Dedi.

Proje kapsamında Akpınar Yaşam Merkezindeki kadınlara özel eğitim verilecek, Mustafa Şahin’in Yağcıbedir desenlerini kapsayan tasarımları Sındırgı’lı kadınların maharetli ellerinde sahne ve özel gün kostümü halini alacak. Ortaya çıkacak eserlerin 40 parçalık ilk kısmı ise Eylül ayının ilk haftasında gerçekleştirilen Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinde alanında uzman mankenlerin katılımı ile tanıtılarak satışa sunulacak.