Dağda Kaybolan Karacaya, Yavrusunu Kaybeden Keçi Annelik Yapıyor

Cuma, 30 Temmuz 2021

Dağda Kaybolan Karacaya, Yavrusunu Kaybeden Keçi Annelik Yapıyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde dağda kaybolan, keçi sürüsüne takılıp gelen ve yaklaşık bir aylık olduğu tahmin edilen karaca yavrusuna köylüler bakıyor.

Çamalanı Kırsal Mahallesi'nde Menekşe ailesine ait keçileri otlatan çobanlar, bir karacanın kaçıp sürüye sokulduğunu gördü. Çobanların mahalleye getirdiği yavru, kısa sürede alıştığı sürüde oğlaklarla beraber hareket ediyor.

Sındırgı Avcılar kulübü vasıtasıyla Milli Parklarla iletişime geçen aile karacanın büyüyüp doğal ortamına salınana kadar da bakımını üstlendi.

Doğal şehirde doğal yaşama her alanda saygılı olduklarını ve ailenin bir bireyi haline gelen karaca yavrusunu da seven Seyhan Menekşe “Balıkesir Sındırgı Çamalanı köyünde yaşıyoruz. Kendim 20 yaşındayım. Ortalama 15 yıldır bu işi yapıyoruz kendimiz. Bu karaca yavrusu kardeşim hayvanlardayken köpeklerden kaçaraktan kardeşimin yanına sığınmıştır. Biz de bunların nesli tükenmekte olduğunu bildiğimiz için alarak bunu köye getirdik. Kurda kuşa yem olmasın diye. Diğer köpeklerin zararına uğramasın diye. Daha sonra Milli Parklara haber vererekten yetkililerin buraya gelmesini sağladık. Onlarda baktılar her şeyin yolunda olduğunu gördükleri için bunu bize sahiplendirerek bize bıraktılar gittiler. Keçi sütüyle kendisini besliyoruz şu an bakıyoruz. Büyüyünce doğaya salacağız tekrardan. Şu an emin ellerde bizim elimizde bakıyoruz.

Burada duruyor yani oğlakların yanında. Akşam gelince yine oğlakların yanında kalıyor. Böyle oğlakların içinde kalıyor. Oğlaklar yaylıma gidiyor, otlamaya. O burada kalıyor dışarı salmıyoruz da. Kaçar diye. Şu an sahiplendirildiğimiz için daha sıkıntı yani.  Önceden kaçsa sıkıntı olmazdı ama şu an kaçmaması lazım bizde kalması lazım şu an. Normal bunların boyutuna geldiğinde salacağız tekrardan Milli Parklardakileri arayacağız iletişime geçeceğiz. Onlar geldiklerinde salınmasını uygun görürlerse dışarı bırakacağız.” dedi.

 Sındırgı Avcılar Kulübü başkanı Bülent ATA ise “Sındırgı Avcılar kulübü başkanıyım. Sındırgının Çamalanı köyündeki bir çoban arkadaşımızın sürüsüne oğlakların içine bir karaca yavrusu karışması sonucu Milli Parklar ekiplerine bildirdik. Onlarda geldiler, karacanın keçiyi emdiğini söylediler ve tutanak tutarak Aileye zimmetlediler. Götürülse ya buna mama yedirilecek ya da kafeste besleneceğine oğlakların içinde de rahatı iyi. Doğada herhalde annesini kaybetti. Keçinin arkasına takılarak köye geldi. Burada keçi de onu sahiplendi. İnşallah yemek yemeye başlayınca doğaya bırakılacaktır.” Dedi.