Sındırgı’da Tarihi Gün, Jeotermal Sebze – Meyve Kurutma Tesisinin Temelleri Atıldı

Cuma, 30 Temmuz 2021

Sındırgı’da Tarihi Gün, Jeotermal Sebze – Meyve Kurutma Tesisinin Temelleri Atıldı

Kaynağında 98 derece jeotermal kaynak suyuna sahip Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde ilçenin kaderini değiştirecek bir projenin temelleri 98. Kurtuluş gününde atıldı.

Jeotermal deşarj suyu kullanılarak doğa dostu bir şekilde işletilecek olan Sındırgı Sebze Meyve Kurutma Tesisi’nin temeli atıldı. Çaygören mevkiinde yapılacak tesisin 180 günde tamamlanarak faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.

 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında “Jeotermal ile Sağlıklı Gıda” isimli projesiyle desteklenmeye hak kazanan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı’da Jeotermal Sebze Meyve Kurutma Tesisi’nin temelini attı. Sındırgı Belediyesi, Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ, Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, SS Osmanlar Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Yaylabayır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığında kurulacak tesisin temel atma törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın yanı sıra; Balıkesir milletvekilleri Adil çelik, Mustafa Canbey, Sındırgı Kaymakamı Zafer Oktay, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan İskender, ilçe belediye başkanları kooperatif yöneticileri ile üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

BİR HİKAYENİN BAŞARISINA ORTAK OLUYORUZ

Sındırgı tarihinde önemli bir projenin temellerini atmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Sındırgı belediye başkanı Ekrem Yavaş “ 2004 yılında ilk belediye başkanı olduğumda bu şehri nasıl kalkındırırız, İzmir İstanbul yolu geçerkenki refah seviyesine nasıl ulaşırız, göç veren değil göçü önleyen bir ilçe nasıl oluruz düşüncesinde olduk. Şimdi de bir hikayenin başarıya dönmesine şahitlik ediyoruz. İlçemizin 98. kurtuluş gününde bu projeyi hayata geçirmek, temellerini atmak, geçmişimizi de en güzel şekilde yad etmek anlamına geliyor. ” dedi.

Şehir ekonomisine ve üreticiye büyük katkısı olacak tesis hakkında konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Tesisimiz 12 ay boyunca işleyecek. Ürünlerin yok pahasına satılması ya da derelere dökülmesi hikâyesi bu tesisle sona erecek.” dedi.

 ÜRETİCİYE ALIM GARANTİSİ VERİLECEK

Yaklaşık 5 buçuk milyon liraya mal olan ve yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal deşarj suyu kullanılarak işletmeye alınacak tesisin, bölgeye birçok anlamda büyük katkısı olacak. Kooperatifleşmeye ve sözleşmeli üretime geçmeye teşvik eden projeyle üreticilere alım garantisi verilecek ve tesiste üretilen ürünler her aşamada kontrol edilerek “iyi tarım uygulaması” kapsamında üretilmiş olacak. Balıkesir’in her köşesinden gelecek ürünlerin kurutulacağı tesis sayesinde hem üretici katma değeri yüksek ürünlerle daha çok kazanacak hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

“BİSMİLLAH DEYİN DAĞA, TAŞA SEBZE VE MEYVE EKİN”

Jeotermalle tarımı buluşturmanın tüm dünya için büyük bir nimet olduğunu belirterek sözüne başlayan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “Hayallerimize ortak olduğu için Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’ı can-ı gönülden tebrik ediyor, işlerimizin Ankara’da takibini yapan milletvekillerimize de çok teşekkür ediyorum. Tesisin günlük üretim kapasitesi 10 ton olacak. Biz, bu meyve sebzeyi Sındırgı’dan temin etmek istiyoruz. Bismillah deyin dağa, taşa sebze ve meyve ekin. Bunu sadece kurutma tesisi olarak görmeyin, turizm destinasyonu gibi görün. Bu bölgeyi bir tur güzergâhı haline dönüştürmek istiyoruz. Doğal şehirler artık daha fazla önem kazanacak, insanlar sakin şehirlere gelecek.” dedi.

YEREL YÖNETİMLERİN SAHİPLENDİĞİ, BİRLİKTELİK ÖRNEĞİ

Bu projenin çok güzel bir sinerjinin ürünü olduğunu dile getiren Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan İskender “Sanayi ve Tekonoloji Bakanlığımız 81 ilde sosyal hayatı ve üretimi desteklemek adına bir proje çağrısı yaptı. Burada da sağolsun başta Büyükşehir belediyemiz, ilgili şirketleri, yine yerelden Sındırgı belediyemiz, Tarım müdürlüğümüz, kooperatiflerimiz özellikle Yaylabayır ve Osmanlar kooperatifi bir birliktelik gerçekleştirdi. Bir sinerji gerçekleştirerek böyle güzel bir projeye imza atmış oldular.” dedi.

SINDIRGI YATIRIMLARLA PARLAYAN BİR İLÇE

Sındırgı’nın Balıkesir ilçeleri içerisinde dikkat çektiğini belirten Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, “Sındırgı’da Balıkesir’in en önemli ilçelerinden bir tanesi. Son dönemde yatırımlar ve yapılan güzel işlerle öne çıkan bir ilçe.  Özellikle kurutma tesisi, jeotermal enerjinin kullanılması, Balıkesir’in kurumlarının bir araya gelerek, büyükşehirimizin, GMKA’nın, bakanlıklarımızın bir araya gelerek eş güdüm halinde, birliktelik halinde bu projeyi gerçekleştiriyor olması çok önemli. 40 tane hanım arkadaşımız inşallah burada çalışma yapacak. Bu özellikle Sındırgı’mız için şehrimiz için çok önemli. İstihdamı da arttıracak bir proje.” şeklinde konuştu.

12 AY BOYUNCA İŞLEYECEK

Balıkesir’in mümkün olan her ilçesinde termal sebze meyve kurutma tesisi kurmayı planladıklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Biz, bunu Havran için başlattık. Oradaki süreç devam ederken Sındırgı’da tüm şartlar oluştu. Bugün bu işin her detayı tamamlandı ve temelini atıyoruz. Emeği geçen Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımıza ve Sındırgı Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş’a teşekkür ediyorum. Güzel ve çok önemli bir proje şehrimiz için. Tesisimizin, 12 ay boyunca sağlıklı bir şekilde; piyasayı dengeleme, sürekli istihdam, verimliliği artırma ve insanlarımızın cebine daha fazla para girebilmesini sağlamak için iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Tarım müdürlüklerimiz ve kooperatiflerimiz bu tür tesislerin ihtiyaç duyduğu ürünleri zamanında vererek ve piyasanın düşük olduğu anlarda bu ürünleri fabrikada işletilip katma değerinin yüksek olarak satılmasını sağlayarak çiftçiye daha çok kazandırması gerekiyor. Yani malı ucuzken alınmasından ziyade malının ortalama değerinin tespit edilip o fiyatlar üzerinden satılma sistemini kurmak için bu tesis yapılıyor. Ürünlerin yok pahasına satılması ya da derelere dökülmesi hikâyesi bu tesisle sona erecek.” dedi.