Sındırgı Türkiye’nin Tek Canlı Dikitleri Hisaralan Jeoparkını Süsleyecek

Çarşamba, 28 Temmuz 2021

Sındırgı – Türkiye’nin Tek Canlı Dikitleri Hisaralan Jeoparkını Süsleyecek

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde bulunan Hisaralan Termal Turizm bölgesi jeotermal suyun kendi cazibesi ile yeryüzüne çıkışının görülebildiği nadide yerlerden birisi. Kaynak suların oluşturduğu travertenler de bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Kaya olarak görülen ancak yer altı sularında bulunan minarellerin oluşturduğu yüzlerce yıllık dikitler özellikle yabancı turistlerin ve jeoloji alanından meraklı grupların ilgisini çekiyor. Bölgede bulunan 7 -8 metre uzunluğundaki içinden halen su gelen dikitler ise Türkiye’nin tek yaşayan dikitlerini oluşturuyor.

Bölgede oldukça fazla olan jeotermal suyun çıkış noktaları doğal güzellik oluşturuyor. 98 derecede yer yüzüne çıkan termal su 3 dk da yumurtayı bile haşlıyor. Termal turizm bölgesi ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan bölge Sındırgı Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi,  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek proje ile Jeporak alanına çevrilecek. Porje çalışmalarının tamamlandığı kısa süre içerisinde doğal yapının bozulmadan çalışmaların başlayacağı belirtildi. Jeoprak çalışmaları tamamlandığın Türkiye’nin ikinci jeoparkı bu bölgede olacak. Aynı zamanda bölgedeki canlı dikitler UNESCO listesine girmeye de aday.

Ekrem Yavaş (Sındırgı Belediye Başkanı)
Başlama 07:24 Bitiş:10:29
 İki Bin Altı Yılında Termal turizm alanı ilan edildi. Bizler bu iş ile ilgili stratejik olarak Sındırgının gelişmesini, kalkınmasını, büyümesini jeotermal ve buna bağlı işler ve insanların şehrimize gelmesine bağlı olarak büyüyeceğine inanıyoruz. Bizler turizmle ile ilgili yapacağımız işlere her gecen gün birilerini ekliyoruz. Biz 2004lerde bunun tohumlarını attık stratejik planlarımızı o zamanlar yaptık. Şehrimizin iki tane termal su kaynağında önce Emen dere de bir otel yapımını sağladık arkasından hisar alan bölgesinde Hisar alan Termal Turizm alanı ilan ettirdik Turizm Bakanlığına. Doğal sit alanı olarak da burayı korumaya aldırdık. Şuanda bulunduğumuz yer Hisar alan Termal Turizm alanında doğal sit alanında bulunan bölge burada milyon yıldan buyana akan Jeo termal kaynağı var 176 LT saniyede debiyle akıyor. Doğal çıkışları bulunan bir yer yumurta kaynatıyorsunuz 2-3 dakika içerisinde patates kaynatıyorsunuz. Tabi ki daha önceki yıllarda dikit oluşturarak suyun yeryüzüne çıktığı çok güzel koniler var sekiz metre on metre ve tabiat olarak yüzlercesi var burada. Birisi bitmiş koninin sıcak su haznesi öbürküne geçmiş tabi depremlere kırıklara bağlı olarak farklı alanlarda su çıkabiliyor. Bu sahanın çıkan alanını bir peri bacaları gibi ve burayı gezilebilecek, görülebilecek bir haneye dönüştürmek istiyoruz. Çünkü hala beş tane konide canlı olarak su akıyor. Yedi sekiz metrelik koninin ucu delik ve delik olan yerden suyun aktığını görme imkanına sahibiz. Böyle bir ortam Dünyada çok nadir ortamlardan birisi. İzlanda da gayzer olarak bildiğimiz ve turizme kazandırılmış ve milyon dolarlarca para kazanılan bir yer haline dönüştürülmüş. Bizlerde Sındırgı Termal Turizm Alanında olan bir olduğundan kaynaklanan sebeple insanlarımız bu bölgeye gelsinler. Bu bölgenin doğal yapısını ve güzelliklerini görsünler jeo termalin yer yüzüne çıkış noktası nasıl oluyor, nasıl böyle yer yüzüne kaynayan buhar ve duman dumana olan su bulunuyormuş  bunu görsünler  ve o eski milyon yıllık dikitleri ve konileri görsünler  istiyoruz. Bu amaçla da Balıkesir Üniversitesiyle beraber çalışma yapıyoruz. Büyükşehrimiz destek veriyor. Güney Marmara kalkınma Ajansımız destek veriyor. Burada bir ahşaptan doğayı bozmadan yürüyüş yolları yaparak sonsuzluk havuzu ve burada bir teraslar yaparak mükemmel bir şekilde bir çalışma içerisindeyiz. Bunun adına jeo termal park diyoruz ve inşallah çok yakın zamanda  faaliyete geçecek  şu anda proje aşamasından bu iş bittikten sonra Sındırgı Hisar alan Bölgesiyle  yakın civarında bulunan oteller ve diğer otelleri yeni bir alan kazanmış olacak  Türkiye’de bir jeo termalin yer yüzüne çıktığı tek  olan Sındırgıdaki hisar alan bölgesindeki  bu alan  turizme açılmış olacak. Hem de buradaki alanda korunmuş olacak.
 

Prf doktor

Başlama:10:30  Bitiş:11:50

  Tabi bu milyonlarca yıl sürecek hisar alanda şu toprağın içerisinde hep yerden çıkan su yüzeye ulaşana kadar magmanın içerisinden getirdiği birçok değerli minarelide toprağın içerisinde biriktiriyor. Güzel olan şey şu hemen yakınımızda bir altın madeni var. Bu bir damar halinde bir maden bu altın madeninin oluşumu da bugün hisar alanda fiilen cereyan eden jeo termal yüzeye akım sürecinin milyonlarca yıl önce tamamlanmış bir ögesi biz burada mineral zenginleşmesinin hem evveliyatının ve sonuçlarını hem de bu uzun yıllara insan ömrünü tesadüf edemeyeceği kadar geniş bir zamana yayılmış çok büyük bir jeolojik süreci fiilen tesadüfe edebileceğimiz, görebileceğimiz deneyimleyebileceğimiz bir sahada bulunuyoruz. Burası aynı zamanda doğal özellikleri bakımından da çok keyifli çok kıymetli bir saha. Özellikle bu saha ya yapmayı planladığımız termal havuzlar su kaydırakları buranın akabinde kuracağımız doğa tarihi müzesi ile yeni bir soluk, yeni bir heyecan ve yeni bir turizm akımı başlatama yı düşünüyoruz. Burası aynı zamanda yer bilimleri, doğa bilimleri konusunda da pek çok okulun sıkça ziyaret edeceği  bir doğa laboratuvarı haline gelecek