Kertil Virajları Tarih Oluyor

Salı, 13 Temmuz 2021

KERTİL VİRAJLARI TARİH OLUYOR

Balıkesir’in Sındırgı ilçesini Akhisar’a bağlayan güzergâhta bulunan tehlikeli virajlar tarih oluyor. 1984 yılında İzmir  - İstanbul yolunun güzergâhında bulunan ve Kertil’in tehlikeli virajları olarak herkesin bildiği Sındırgı – Akhisar yolunun ihalesi geçtiğimiz Şubat ayının 28 inde yapılmıştı.

Yapılan ihale ile birlikte 1984 yılında İzmir  - İstanbul yolunun güzergâhında bulunan ve yolun  değişmesiyle kaderine terk edilen Sındırgı’da hayaller yeniden yeşermeye başladı. Yolun gitmesiyle birlikte dışa göç veren ile konumuna gelen Sındırgı’nın makûs talihi Ekrem Yavaş’ın belediye başkanı olmasıyla değişti. Başkan Yavaş, göçü engellemek için 2006 yılında ilçeyi Termal Turizm merkezi ilan ettirdi ve Sındırgı – Balıkesir karayolunu iyileştirilmesini sağladı. Termal turizm yatırımlarının ilçeye gelmeye başlamasıyla birlikte en büyük sorunlarından biri olan Sındırgı – Akhisar Karayolunun yapılması için çalışmalara başlayan Başkan Yavaş, çalışmalarının karşılığını alarak Sındırgı’nın umutlarını yeniden yeşertti.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Sındırgı ziyaretinde sözünü verdiği yolun proje çalışmaları tamamlanmış, Şubat ayında ise ihalesi gerçekleşmişti. Ancak Kamu İhale Kurumu’na ihale ilgili itirazların gerçekleşmesi ihalenin sonuçlanma süresini uzattı.  Geçtiğimiz hafta KİK tarafından ihale sonuçlandırıldı ve yaklaşık 105 milyon lira maliyet ile gerçekleştirilecek Sındırgı – Akhisar Karayolu yapımı işine önümüzdeki günlerde yer tesliminin yapılması ile başlanacak. Yolun yapılması ile ölümlü kazalara sebep olan Kertil virajları tarih olacak.

Sındırgı Akhisar karayolunun ihalesinin sonuçlandığını ve en yakın zamanda çalışmaların başlayacağını  müjdeleyen Başkan Yavaş “ Sındırgı’mız turizmle kalkınmayı hedeflemiş ve gelişmeye başlayan bir ilçe. Balıkesir – Sındırgı istikametindeki yolumuz şu anda bir buçuk saatten yarım saate kadar düşmüş. Sındırgı’mızın ikinci bir ana arteri ise İzmir’ e bağlantı yolu olan Akhisar yolu. Bu yol 1940 lı yıllarda kelle vergisi dediğimiz vergi ile yaptırılmış insanlara. Elle yapılan bir yol ve virajları ile şu an dünya da Kertil’in virajları , oradaki lokantaları dediği bir yer. Biz bu yolun iyileştirilmesini hem de Akhisar’a daha hızlı bir şekilde ulaşmamızı, turizmle kalkınmasını hem de yörede yetişen ürünlerin İzmir’e pazarlanması için çok önemli bir iş olarak görüyoruz. 5 Haziran 2015 tarihinde o zaman için Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı olan, şu andaki başbakanımız Binali Yıldırım bey Sındırgı’mızı ziyarete gelmişti. Kendilerine özellikle bu yolun yapılmasını arzu ettiğimizi ilettik. O zaman için söz vermiş ilk icraatım Sındırgı yolu olacak demişti. İhale talimatını verdi ve Şubat’ın 28 inde bu yolun ihalesi yapıldı. Ama itirazlar Kamu İhale Kurumu’na gitti. Geçen hafta itibariyle yolun ihalesi tamamen sonuçlanmış oldu. Çok yakın bir zamanda yolun yer teslimi yapılacak ve ardından yol çalışmaları başlayacak. İhalenin bitiş süresi 800 gün. Üç şeritli tırmanma şeritlerinin olduğu yol en dar yeri 13 metre ve en geniş yeri de 17 metre olduğu ve aynı yol güzergahını kullanarak 5 km yolun kısalması da hesaplanıyor. Başta Baş         bakanımız Binali Yıldırım olmak üzere, Karayolları İzmir bölge müdürümüz Abdülkadir Uraloğlu’na ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. İlçemize hayırlı olsun. “ dedi.