Belediye Meclisinden Sındırgı’nın Çehresini Değiştirecek Karar

Salı, 15 Haziran 2021

BELEDİYE MECLİSİNDEN SINDIRGI’NIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK KARAR

İlçemizde devam eden kent meydanı ve manifaturacılar çarşısı düzenleme çalışmaları kapsamında belediye meclisi tarafından oy çokluğuyla ilçenin çehresini değiştirecek yeni bir karar alındı.

İlçenin termal turizm bölgesi ilan edilmesi ve çalışmaların turizmi geliştirmesi yönünde olması ile birlikte ilçenin tarihi dokusu ön plana çıkarılmaya ve ilçeye gelenlere görsel bir güzellik oluşturulması hedefleniyor. 

Cumhuriyet meydanı  düzenleme çalışmalarında sona yaklaşılması ile birlikte, projeye katkı sağlayacak, ilçenin tarihi ve mimari dokusunu korumak, bu dokunun gelecek kuşaklara aktarılması ve gelen ziyaretçilerin ilçenin vitrini olan Cumhuriyet meydanını daha güzel görmeleri için 4 Ekim 2016 tarihinde Sındırgı Belediye Otelinde gerçekleştirilen Sındırgı Belediyesi Ekim Ayı meclis toplantısında “ Dükkan cephelerinin sağlıklaştırılması, reklam tabelalarının standardizasyonu ve görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması” yönünde oy çokluğu ile karar alındı.

Yaklaşık 10 milyonluk bütçeyle yeni yüzüne kavuşacak meydana ayrı bir estetik katacak “ Dükkan cephelerinin sağlıklaştırılması, tabelaların standardizasyonu ve görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması” kararı CHP’li ve Bağımsız üyelerin itirazına rağmen AK Partili üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi. Kararın kabul edilmesindeki amacın; hiçbir şekilde esnafı mağdur etmek ya da zorlama yönünde olmadığı, ancak yapılacak düzenlemelerin ilçeye yakışır bir şekilde yapılmasının esnaf için de daha olumlu olacağı, hem ilçeye hem de esnafa bir değer katacağı düşüncesi olduğu bildirildi.

Düzenleme çalışmalarının yapılacak araştırmalar sonucunda, esnaflara olan yükünün azaltılması ve yalnızca malzeme parası ile mal olması için Sındırgı Belediyesi kademe birimi tarafından üstlenilmesi planlanıyor. Yapılacak çalışmalar ve projelendirme neticesinde standartlara göre isteyen esnaf kendisi yaptıracak ya da Sındırgı Belediyesi tarafından yapılarak emlak vergisi üzerinden esnaf ve dükkan sahiplerine ödeme kolaylığı sağlanacak. Cephe düzenleme çalışmalarının maliyetleri dükkan sahiplerine fatura edilerek, kiracı esnafın da mağdur edilmemesi planlanıyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “ İlçemiz termal turizm alanında gelişen bir ilçe. Dışarıdan gelecek misafirlerin dikkatini çekebilecek ortamlar oluşturmak ve tarihi yapımızı ön plana çıkarmak için projeler gerçekleştiriyoruz. BASKİ, Telekom, UEDAŞ, Jeotermal hatlarının yenilenmesi, Cumhuriyet Meydanı düzenlemesi, Kapalı Otopark projesi ve belediye hizmet binası inşası ile birlikte yaklaşık 10 milyon lirayı bulan projeler tamamlanmak üzere. Ancak ilçemizin vitrini olan meydana bu kadar yatırım yapılmışken, dükkânların dış cephelerindeki bakımsızlık ve tabelaların standart olmaması müthiş derecede görüntü kirliliği oluşturuyor. Belediyelerin zorunlu tutma gibi yasal yetkileri de var. Ancak biz istiyoruz ki kimseyi mağdur etmeden, aşırı külfetler yüklemeden bu çalışmaları gerçekleştirelim ilçe merkezimizi dükkânıyla, meydanıyla marka bir hale getirelim. Bu nedenle meclisimizde bu yönde karar aldık. Esnafımızla çalışmalar boyunca istişarelerde bulunmuştuk, hatta çalışmalar başlamadan da yaptığımız toplantı da görüşlerini aldık. Biz belediye olarak üzerimize düşen kısmı önemli ölçü de tamamladık. Sıra esnafımızda ve dükkân sahiplerinde. Onlarla birlikte yürüteceğimiz çalışmalar ile birlikte meydanımız Sındırgı’mıza yakışır bir hal alacak. Onlara düşen sorumluluk ve maddi külfeti minimum seviyede tutmak için kademe birimimiz hizmet verecek. Kentsel tasarım müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde bu düzenleme çalışmaları gerçekleştirilecek, dükkan sahiplerimizden yalnızca malzeme ücreti talep edilecek. İsteyen esnafımız da verilecek süre zarfında projeye uygun olarak dilediği yere yaptırabilecek. Amacımız kimseyi mağdur etmek değil, el ele vererek ilçemizin geleceğine katkı sağlamak. Sabırla çalışmaların bitmesini bekleyen, anlayış gösteren esnaflarımıza teşekkür ediyorum. “ dedi.

Sındırgı’lı esnaf ise “Çalışmalar sırasında elbette belirli bir süre mağdur olduk, ancak rutin işlemlerin yapılması gerekiyor ki çevremiz güzelleşsin. Bizlerde üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Belediyemizin bu konuda bizleri de mağdur etmeden bir çalışma yapacağına inanıyoruz.” Sözleri ile duyarlı bir davranış sergiledi.