Başkan Yavaş, Geleneksel İbrahim Dede Hayrına Katıldı

Cumartesi, 05 Haziran 2021

Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Hisaralan mahallesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen İbrahim Dede hayrı yapıldı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Akar, Mehmet Zengin, Mehmet Yavuz, Hasan Avcı, Kentsel Tasarım Müdürü Himmet Taşlıoğlu, Fen İşleri Müdürü Şakir Akbaş ve çok sayıda vatandaş İbrahim Dede hayrına katıldı.


Sındırgı’ya bağlı Hisaralan Mahallesinde yaşayan, hayatını köyün ağasının yanında çobanlık yaparak geçiren İbrahim Dede Hazretlerinin Allah’ın sevgili kulu olduğu ağasının hacca gidince anlaşıldığı rivayet edilir. Rivayete göre İbrahim Dede’nin ağası hac vazifesinde namaz kılarken canı sıcacık helva çeker. Namaz bitirdiğinde selam verirken bir sıcak helva yanındadır. Ağa helvayı yediğinde bir bakar helva tası kendi kullandıkları tasa benzemektedir. Helva tası ile geri dönen ağa eşine tası sorar eşide ağaya köy konağına misafir geldiği için İbrahim’in helva yaptırıp götürdüğünü ifade edince ağa bu defa İbrahim’i yanına çağırır ve ona ben hac vazifemi yerine getirip geldim ama Allah’ın sevgili kulu sensin. Onun için hacılıkta ağalıkta senin hakkın diyerek yerini ona gösterir. Bunu içine sindiremeyen İbrahim köyü terkeder. Şuanda Hisaralan mahallesinde İbrahim Dede Türbesi bulunmaktadır.

İbrahim Dede Hazretleri için Hisaralan Mahallesinde yılda iki defa hayır yapılır. Haziran ve Ekim aylarının ilk haftasında yapılan hayırlara çok sayıda vatandaş katılır. Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve beraberindeki heyet İbrahim Dede hayrına katıldı. Başkan Yavaş sıraya girerek vatandaşlarla birlikte yemeğini kendi aldı. Başkan Yavaş’ın sıraya girerek yemeğini alması hayra katılanlar tarafından takdirle karşılandı. Mahalle halkının birlik ve beraberlik içinde yapılan hayır için bir gün önce ekmekler pişirilir sabahın erken saatlerinde yemekler pişirilir ve hayra katılanlara ikram edilir. Mahalle Muhtarı Hüsnü Araz ise; “ Mahallemizde İbrahim Dede yatırı bulunmaktadır. İbrahim Dede adına yılda iki defa hayır yapılır. İlk Bahar ve Son Baharda yapılan hayırlara çok sayıda misafir katılır. Hayra katılanlara, emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Yavaş, hayır cemiyetine katılanlarla bir süre sohbet etti.