Yavru Leylekler Yeni Yuvalarında

Pazar, 30 Mayıs 2021

3 milyon lira bütçeli belediye hizmet binasının yapımı için mevcut yapının yıkılmasını leylek yavrularını engelliyordu.

Yıkıma başlanması için ilçedeki 50 yıllık mevcut binanın üzerinde bulunan yuvadaki üç leyleğin uçması beklendi. Belediye personelini her gün yavru leyleklerin gelişimini kontrol etti. Yavru leyleklere hiçbir zarar verilmeden yakın bir bölgeye yapılan yuvaya nakledildi.

Sındırgı Belediyesi yavru leylekler için yuva yaptırması vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı. Yavru leylekleri yeni yuvaya taşınmasıyla birlikte eski bina yıkıldı.
Belediye ekipleri tarafından her gün kontrol edilen yavru leylekler, güvenlikleri açısından başka yuvaya aktarılamazken, belediye personeli de adeta leylek nöbetine geçmişti. Eski belediye binasının yıkımının, yuvadan uçacakları güne kadar ertelenmesine neden olan yaklaşık 20 günlük 3 leylek yavrusuna, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı tarafından geçtiğimiz günlerde halka takıldı. Sıkı, önce leylekleri bir kutu içine alarak aşağıya indirdi. Burada kanat, gaga ve bacak ölçülerini alan, gen araştırması için ikişer tüy koparan Sıkı, yavruların ayaklarına birer halka taktı. Yenisi yapılacağı için yıkılması beklenen eski belediye binasının üzerinde bulunan yaklaşık 25 günlük 3 yavru leylek, henüz kanatlarını çırpmadan, aynı bölgede yapılan başka bir yuvaya nakledildi.

 


Leylek yavrularının uçması için en az bir ay daha beklenecek olması ve yeni binanın yapımına başlanmasının gecikmesi üzerine Sındırgı Belediyesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne danışarak, yuvayı taşımaya karar verdi. İki itfaiye merdiveniyle eski belediye binasının çatısındaki yuvaya ulaşan belediye görevlileri, önce yavruları bir kutuya aldı. Ardından yuvayı, yakınlarına yaptırılan demir bir aparatın üzerine taşıdı. Sonra kutudaki yavrular, yeni yuvalarına yerleştirildi. Yavru leylekler yeni yuvaya taşınmasıyla birlikte eski bina kısa süre içinde yıkıldı.