Yüreğil Mahallesinde Cirit Gösterileriyle Hıdrellez Kutlandı

Pazar, 30 Mayıs 2021

İlçemize bağlı Yüreğil mahallesinde gerçekleştirilen Hıdırellez şenlikleri çok renkli geçti. Hıdırellez şenliklerinde trap atışları ve ata sporu cirit gösterileri yapıldı . Sındırgı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladıkları program hıdırellez şenliklerine renk kattı. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Akar, İlçe Kaymakamı Ercan Ateş, Garnizon Komutanı Binbaşı Soner Akınsoy, İlçe Emniyet Müdürü Barış Çolak, Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti İlçe Başkanı Halil Güner ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.


Hıdırellez şenliklerinde kazan kazan aşure aşı pişirilerek vatandaşlara ikram edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Akar daha önce 2 dönem Belde Belediye Başkanlığı yaptığı Yüreğil’de vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Yüreğil mahalle sakinleriyle bir süre sohbet eden Başkan Yardımcısı Akar daha sonra Yüreğil Mahalle Muhtarı Mustafa Eyiol ile birlikte hayır cemiyetine katıldı. Her yıl geleneksel olarak 6 Mayıs günü yapılan Hıdırellez şenlikleri ile ilgili açıklama yapan Yüreğil Mahalle Muhtarı Eyiol; “ Muhtar oldu olalı yapıyorum. Atalarımızın bugüne kadar getirmiş olduğu geleneği Allah bize sağlık verdikçe devam ettireceğiz. Zaten Hıdırellez’in yemeği aşure olduğundan günü gününe hıdırıllezimizi yapıyoruz. 6 Mayıs hangi güne denk gelirse gelsin hafta içi hafta sonu fark etmeden yapıyoruz. Bugün atışlarla başlayan şenliğimiz Cirit gösterileri ile devam edecek” dedi.


Balıkesir’in Büyükşehir olmadan Belde olan Yüreğil Büyükşehir yasasıyla Mahalleye dönüştü. Yüreğil’de 2 dönem Belde Başkanı olan ve son seçimlerde Belediye Meclis Üyesi seçilen ve şuanda Sındırgı Belediye Başkanı olan Mehmet Akar Hıdırellez şenlikleriyle ilgili olarak; “Daha önce bu etkinlik mezarın yanında yapılıyordu ama tercihimiz burasıydı. Muhtarlar çok olduğu için sağa sola asılıyordu şimdi tek muhtar olduğu için burada yapıyoruz. Bizim bu Hıdırellez geleneği Nuh (A.S) gemiye aldığı kırk çeşit mahsullerden oluşan adına da aşure dediğimiz aşure hayrımız 6 Mayıs’ta yapılan Orta Asyadan gelen bir gelenek. Netice itibarıyla yazın geldiğini insanlara anlatan bir gelenek. Eskiden hayvancılıkla başlayan araziye çıkış günü gibi Hıdırellez bizde. Biraz sonra At oyunları cirit gösterileri yapılacak. İnşallah güzel bir şenlik olur” dedi. Yüreğil mahallesindeki Hıdırellez şenlikleri hayırdan sonra Cirit ve Değnek gösterileri ile devam etti. Cirit alanına gelen İlçe Kaymakamı Cirit gösterileri hakkında bilgi aldı. Cirit sahasına gelen atlar seyircilere bir birinden güzel oyunlar sergiledi.