Erişebilirlik Denetlemeleri Sürüyor

Cumartesi, 29 Mayıs 2021

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu, engelli vatandaşların tüm kamu kurum ve kuruluşlarına rahat ulaşabilmesi için denetimlerine devam ediyor.

Komisyon üyeleri Sındırgı Belediyesinde incelemelerde bulunmak için Belediyemize gelerek Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş’ı ziyaret ettiler. Başkanımız Yavaş ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Bizlerde yeni yaptığımız kaldırımlarda, caddelerde tamamen engelli vatandaşlarımız düşünülerek, uluslararası standartlara uygun hale getirileceğiz” dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, Görme Engelliler Derneğinden Mehmet Salih Aslan, Şabettin Gökten ve Gülsüm Genç farkındalık oluşturmak için Sındırgı Belediyesinde incelemelerde bulunmak üzere Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ı ziyaret etti. Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, ziyaretle ilgili olarak; “ Biz izleme ve denetleme kurulu olarak Görme Engelliler Derneğinden Mehmet Salih Aslan, Şabettin Gökten, Gülsüm Genç. Bizim geliş amacımız tabi erişe bilirlik noktasında izleme ve denetleme kurulu olarak biz geliyoruz. Bütün kamu binalarına standarda uygunluğu konusunda bir değerlendirme yapıyoruz. Bu değerlendirme sonuçlarını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bildiriyoruz. Onlarda tekrar geri dönüş yaparak eksiklikleri bildiriyorlar, onların giderilmesini olmazsa cezai mi yedinin uygulanacağını söylüyorlar. Burada oluşumuz ceza kesmekten ziyade tespit noktası. Asıl benimde engelli temsilcisi olarak Balıkesir’de 20 bin beş yüz altmış dokuz engelli yaşıyor. Sındırgıda yaşayanların sayısı istatiksel olarak devletle ilişkisi olan 200 engel var. Birde devlette ilgisi olmayanlar var ”dedi.

Mevcut engellilerin hiçbir kimsenin yardımı olamadan Kamu binalarına ve özel sektöre rahatlıkla ulaşması gerektiğini ifade eden Görme Engelliler Derneğinden Mehmet Salih Aslan ise; “Mevcut engellilerinde bütün kamu binalarında ve toplu olarak özel sektörün çalıştırdığı umuma açık binalara işletmelere rahat bir şekilde hiç kimsenin yardımı olmadan ulaşabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapıldı. 1 Temmuz 2015’e kadar süre verildi. Bizde bu süre bitmeden farkındalık oluşturalım, insanları u konuda bilinçlendirelim, eksikliklerini onlara hatırlatalım ve bu eksikliklerini biran önce gidersinler ki ülkemiz her anlamda standartlara uygun bir şekilde gelsin engelli ile engelsiz toplumda rahat bir şekilde hareket edebilsin birbirleriyle kaynaşabilsin engelli evinden çıkıp işine, sosyal aktivitelerine hepsini yapabilsin diye uğraşıyoruz. Bu anlamda geldik Sındırgıya ilginiz için teşekkür ediyoruz” dedi.

Toplumda herkesin bir engelli potansiyeli olduğunun altın çizen Başkanımız Yavaş ise ; “Toplumda engeli veya değil herkes potansiyel bir engelli zaten. Allah kimseyi yapmasın ama yapınca da bunun gereğini yapmak lazım. 25 yılın hayali sıcak suyu ilçeye getirdik. İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin katkılarıyla Emendere de Eman otel yapıldı. Şimdi bir otelimiz bitti iki tanede devre mülk otel tarzında inşat devam ediyor. Sıcak suyun şehir merkezine gelmesiyle bu sayı daha da artacak. Biz caddemizi, sokağımızı yeniden tanzim ederek işte jeotermal ısı sisteminin de şehir merkezinde dolaşımı bittikten sonra bir kazı işlemi yapılıyor, bu konuda UEDAŞ’la görüştük yer altına bir kısmı daha önce yer altına alınan kablolardan geri kalan kablolarda yer altına alınarak görüntü kirliliğine son verilecek. Bizlerde yeni yaptığımız kaldırımlarda, caddelerde tamamen engelli vatandaşlarımız düşünülerek, uluslararası standartlara uygun hale getirilecek. Yeni bir çalışmamız var şuanda cittaslow denilen dünyada sessiz şehirler diye bir şehir kavramı var. Bu 50den fazla bir maddeyi içeriyor. Sanayisi gelişmemiş olan yerlerde sessiz olan yerlerde dingin ve mutluluk veren bir şehir havası verilmeye çalışıyor. Sındırgıda buna aday olan yerlerden birisi. Türkiye’de 9 tane ilçe bu konuda şehir var. Seferihisar bu işin başı. Türkiye’de 10 ilçe Sındırgı olması için çalışıyoruz. Bu şehrin oluşabilmesi içinde engellilerin iyice düşünülmesi gerekiyor. 50 tane kriterden 7- 8 Tanesi engellilerle alakalı kriterler. Bunları da yerine getirdiğiniz takdirde size bu hakkı ismi veririz diyorlar. İster istemez o işe aday olduğumuzdan dolayı engelli vatandaşımızı sadece belediyede değil sokakta da düşünmek zorundayız” dedi.  Erişe bilirlik İzleme Denetleme Komisyonu Üyeleri Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın bu duyarlılığına teşekkür ederek ilçeden ayrıldı.