Sıcak Su’da Mutlu Son

Cumartesi, 29 Mayıs 2021

  1. 05. 2008 yılında Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş’ın Hisaralan Bölgesinde ki Sıcak Suyu ilçeye getirmesi için başlattığı 22 Milyonluk Dev Projede Mutlu Son Pazar günü Isı Merkezi önünde yapılan Resmi Açılış töreni ile sona erdi.

Sındırgı´nın özlemle beklediği sıcak su ilçeye geldi. Düzenlenen törenle ilçeye verilen sıcak su ile 3 bin konut ile 1000 dönüm seranın ısıtılması sağlanacak. İlçede ayrıca termal turizm kapsamında 5 yıldızlı otellerin de yapılmasının önü açılacak. 24 kilometrelik boru hattı ile hizmete giren sıcak su Sındırgı´da ısıtma, seracılık ve termal tesislerde kullanılacak. Sıcak suyun ilçeye gelmesiyle ilçe ekonomisi de canlanacak.

Sındırgı’da 3 bin konutu ısıtacak ve Bin Dönüm Jeotermal Projesi’nin açılışı Vali Mustafa Yaman Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş, Kaymakam Ercan Ateş, Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu, Te yapı yöneticileriyle birlikte yaptılar.

Jeotermal sıcak su ısı merkezi önünde düzenlenen törenler Yağcıbedir Mehter Takımının gösterileri ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Jeotermal şirketinin Genel Müdürü Arif Uslu projenin 23 kilometre uzunlukta 98 derece sıcak su kaynağından 180 litre saniyelik kapasite olduğunu ve yap-işlet- devret modeli ile 25 yıl süreli bir proje olduğunu söyledi. Uslu, “Sındırgıda Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş’ın 2008 yılında ilk adımları atarak işin ihale ederek çalışmalara başlamış, yap işlet devret modeliyle firmamızın katılımını sağlamış.  Bu çalışmalar sayesinde 25 yıllık serüvene sahip olan jeotermal enerji ile ısınma fikri ancak bugün açılışını yaptığımız bu tesisle gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Hisaralan bölgesinde bulunan 98 derece sıcaklığa sahip jeotermal suyunun ilçeye gelmesi için Türkiye’nin en uzun ve en zorlu arazi koşulara sahip 23 km’lik ana isale hattının yapımını gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’de bir ilki yapmanın haklı gururunu yaşadığını ifade eden Başkan Yavaş; “2004 yılında, ‘Sındırgı’nın önünü açacak nasıl bir proje buluruz’ diye düşünürken, ‘Allah ilçemize iki güzel sıcak su kaynağı vermiş, onları değerlendirelim’ dedik. Bunlardan biri Emendere’ydi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sındırgı’yı Termal turizmle buluşturan Emendere Termal Oteli’ni kurdu. Arkasından bizim Sındırgı’yı Termal turizmle andıracak projeler yapmamıza ön ayak oldu. Şimdi ilçemizde bir Termal otelimiz varken 2 tane daha yapılıyor. 24 kilometre gibi, Türkiye’nin en uzun ve en zorlu isale hattı Sındırgı’da Rabbime şükürler olsun ki bu işin başında bizler varız, Rabbime şükürler olsun ki bu iş Sındırgı’da gerçekleşti. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin, Türkiye de bir ilki yaşamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Seracılıkta yapılacak ısıtma sayesinde organik tarım üretimi normalin çok üzerinde üretim sağlayacağından üreticiye daha fazla gelir getirecek ve oluşacak sera alanlarında çalışacak kişilerle de doğrudan ve dolaylı olarak fazla istihdam sağlar. Termal turizmde kullanılacak jeotermal su ile daha fazla turist gelecek ve buna bağlı olarak Sındırgı’nın ekonomisine katkı sağlayacak. Emeği geçenlerden Allah Razı Olsun. Herkese hayırlı Uğurlu olsun” dedi.

İlçe Kaymakamı Ercan Ateş ise; “Güzellikleri ve doğasıyla eşsiz bir güzellik ifade eden Sındırgı ilçemizin yıllardır özlemini duyduğu sıcak suya kavuşmasının büyük mutluluğunu sevincini birlikte yaşıyoruz” dedi. Tören’de konuşan Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ise ; “Allah en ucuz, yenilenebilir, kesilmeyen bir enerji kaynağı vermiş ve bu enerji kaynağında bu ilin yöneticileri arasında belediye başkanı olmak üzere sizlerin hizmetine sunuluyor. Artık jeotermal turizmde bir destinasyon da Sındırgı oluşturmuş olacak. Bu çok önemli” dedi. Vali Yaman’ın konuşmasından sonra ilçe Kaymakamı Ateş, Vali Yaman’a Yağcıbedir Halısı Hediye etti.

Törende bir konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Sındırgı’nın tarihi günlerinden birini yaşadığını söyledi. Başkan Uğur; “2008 yılında temeli atılan Sındırgı’yı sıcak suya kavuşturacak olan boru hattı bugün tamamlandı, Allah’a şükür. Sındırgı’mıza hayırlı Uğurlu olsun”.dedi. Başkan Uğur’a konuşmasından sonra Belediye Başkanı Yavaş Yağcıbedir halısı hediye etti. Başkan Yavaş ayrıca TE Yapı firma sahiplerine Teşekkür plaketi takdim etmesinden sonra dualar eşliğinde sıcak su açılışı gerçekleştirildi.