Ak Pınar Sanat Galerisi Açıldı

Cuma, 28 Mayıs 2021


İlçemizde Sanat Galerisi sade bir törenle hizmete açıldı. 2008 yıllında Belediye Başkanımız Ekrem yavaş tarafından Kültür Caddesi kamulaştırma çalışmaları sonucunda 28 bina yıkılmış ve belediyeye ait iş yerleri yapılmıştı. Başkanımız Yavaş’tan sonra Belediye ait bu işyerleri atıl hale gelmişti. Atıl haldeki dükkânlar yerel seçimlerden sonra bakım ve onarımı yapılarak halkın hizmetine sunuldu.

Kültür Caddesi üzerindeki işyeri Sanat Galerisine dönüştürüldü. Sanat Galerisinde Umut Çakırhan fotoğraf sergisi sergilenerek halkın hizmetine sunuldu. Sanat Galerisi açılışında konuşan fotoğraf Sanatçısı Çakırhan ; “ Bu sergide Yağcıbedir halılarının bin yıllık geleneğini ve hala dokumalarda uygulanan otantik usuller gözlemlenebilir,  hala ipliği kök boyamasıdır. Yağcıbedir halılarının dokunmasından satışına kadarki  tüm aşamaları süreç olarak sergiledik. Bu süreç sergisinde fotoğraf görselinden ziyade, sürecin nasıl geliştiğini, işlediğini, insanlara anlatmayı hedefledik. İpliğin boyanmasından, ipliğin dizilmesine, kaynatılmasına, oradan tezgâha koyulmasına kadarki ve sonra bütün aşamalardan satış noktasına varıncaya kadarki işlemler bu sergide süreç olarak gösteriliyor. Japonya’da yapılan UNESCO kataloğunda bu sene Yağcıbedir halılarının kültürel miras listesine girme konusunda büyük aşama kaydedildi. Bu aşamanın en önemli adımı şudur, değerlendirilir, gözetlenmeye uygun materyal hale getirilir. Uzun süreçli bir konudur. Bizim halıların da önümüzdeki birkaç yıl içinde hak ettiği değeri kazanacağına inanıyorum. 8 aylık bir çalışma oldu, Sındırgının köylerinde, dağlarında bu çalışmaya devam ettik ve 8 ay içinde sonuçları aldık” dedi.

Sanat Galerisi açılışında konuşma yapan Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş ise ; “ 2008 yılında Kültür Caddesini genişletmek için belediye olarak kamulaştırma çalışması yaptık. Cadde üzerinde bulunan 28 adet  bina yıkılarak hem cadde genişletildi, hem de belediyeye ait iş yerleri yapıldı. Ancak geçen 5 yılda iş yerleri atıl hale gelmiş. Atıl haldeki iş yerlerinin bakım ve onarımı yapılarak kültür evi oluşturmak için çalışma başlattık. Ve bu Kültür evlinde ilçemizle özdeşleşmiş Yağcıbedir halıları başta olmak üzere çeşitli el işleri sergilenecek. İlçemize gelecek olan misafirlerimiz ilçemizin tarihi ve kültürel değerlerini Sanat Galerisini gezerek görebilecekler. İlçemize ve halkımıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim” dedi.

Sanat Galerisi açılışına Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş, Belediye Başkan Yardımcımız Şevket Barkır, Belediye Meclis Üyelerimiz, Mahalle Muhtarları ve Fotoğraf Sanatçısı Umut Çakırhan katıldı. Sanat Galerisine Sındırgı Ak Pınar Sanat Galerisi ismi verildi.