Tarihi Askerlik Şubesi Restorasyon Çalışmalarına Başlandı

Cuma, 28 Mayıs 2021


Tarihi Askerlik Şubesi turizme kazandırılması için çalışmalar başladı. Belediye Başkanımız Daha önce görev yaptığı dönemde binanın restore çalışmalarını başlatmış ve bir kısmı tamamlanmıştı. İlerleyen süre zarfında başka çalışma yapılmayıp kaderine terkedilen tarihi kışla metruk bir yapıya büründü. Tarihi binayı bir an önce turizme kazandırmak isteyen Belediye Başkanımız Yavaş, Belediye Meclis Üyemiz Hüseyin İlhan ve Yüklenici firma temsilcisiyle birlikte Aydın’ın Çine ilçesinde benzeri bulunan Askerlik Şubesinde incelemelerde bulundu.

Tarihi Askerlik Şubesinin geçmişi hakkında bilgi veren Belediye Başkanımız Yavaş; “Bu bina taş ustalığı ve ahşap işlemelerle donatılmıştır, tarihi bir bina hüviyetine sahiptir.1884 yılında yapılmış bir kışladır. Osmanlının redif taburu burada kurulmuş 1925 yılında ilkokula çevrilmiş. 1957 yılına kadar bu görevinden alınmış ve 1957 ile 1998 yılları arası Askerlik şubesi olarak hizmet vermiştir. Binanın büyük bir restorasyon istemesinden dolayı 1998 yılında askerlik şubesi buradan kaldırıldı. Belediyenin bizden önceki dönemi (Fikret Çiğdem) Balıkesir Üniversitesinden Mimar Murat Çetin’e hazırlatılan projesi bizim dönemimizde hayata geçirildi. Askerlik Şubesi binası ilçemizin turizm bölgesi olması sonucu başta Yağcıbedir Halısının ve diğer el sanatlarının ilçeye gelen turistlere gösterilebilecek bir binanın karşılanması amacıyla Etnografya müzesi olacak. Sergilenecek malzemelerin çoğu Ecz. Yıldırım Ağaoğlu’nun bağışlayacağı malzemelerden karşılanacak. Bu gerekçelerle tarihi bina aslına uygun olarak restore ediliyor.

Bursa Anıtlar ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü bir benzerinin Aydın Çine’de olduğunu söylemelerinin ardından bizde incelemelerde bulunduk. Çine Askerlik Şubesi restore edilerek Kuvayı Milliye Müzesine dönüştürülmüş. Etrafında ise peyzaj çalışması yapılarak park haline getirilmiş. Bizde Tarihi askerlik Şubesini restore ederek çevresinde peyzaj çalışması ile güzel bir parkı ilçemize kazandırmak amacındayız. Önemli bir kültür mirasımız olan bu değere sahip çıkmak gelecek nesillere ulaştırmak gayretindeyiz” dedi.

5 yıl boyunca hiçbir çalışma yapılmayan tarihi bina Belediye Başkanımızın tekrar göreve gelmesiyle metruk halinden kurtarılıyor. Tarihi Kışla’nın restorasyon çalışmalarına 2007 yılında başladığı 2 yıl içinde bir çok işi tamamlandığı ancak 2009 yılından itibaren bir çivi bile çakılmadığı kaydedildi. Etnografya müzesiyle ilgili de Kürendere köyünden su değirmeni, Gölcük Beldesinden Şaraphane, Akhisar yolundan da kilometre taşları getirildiği belirtildi. Belediye Başkanımız Yavaş, Çine Belediyesine göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür etti.