DAĞDEVİREN YAĞCIBEDİR GÜREŞLERİNDE BAŞPEHLİVANLIĞI KAPTIRMADI

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 21. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri kapsamında Geleneksel Yağcıbedir Yağlı Pehlivan Güreşleri gerçekleşti.

Kırkpınar başpehlivanları Ali Gürbüz, Hamza Köseoğlu başta olmak üzere 16 başpehlivan ve Türkiye geneli 300’e yakın pehlivanın kol bağladığı güreşlerde Ertuğrul Dağdeviren başpehlivanlığı kaptırmadı. 2018 yılı Yağcıbedir Yağlı Güreşlerinde başpehlivan Dağdeviren olmuştu, ikinci yılında da kürsüye başkasını çıkarmadı.

Sındırgı Panayır alanında yapılan yağlı güreşlere 16’ sı Kırkpınar tarihi güreşlerinde nam salmış 16 başpehlivan olmak üzere çevre il ve ilçelerden 300 güreşçi katıldı.

Cuma namazı ardından başlayan güreş müsabakasında konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz “Bundan tam 97 yıl önce milli birlik şuuruyla hareket ederek büyük taarruzu gerçekleştiren başta Gazi Mustafa Kemal Atatük olmak üzere tüm ecdadımızı saygı ve minnetle anıyorum. İşte o günkü şuuru veren bugün kü yağlı güreşler gibi örfümüz, adetimiz, geleneklerimiz bizi biz yapan değerlerimizdir. Bugün de o değerimizi bu güreşlerle yaşatıyoruz. Güreşlerimiz öncesinde Sındırgı’mızı dünyaya duyurmuş Kırkpınar başpehlivanlarımızdan Sındırgı’lı Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı’nın heykellerinin açılışını gerçekleştirdik. Ekrem başkanımdan Allah razı olsun. Bizler çoğu zaman onu ve çalışmalarını örnek alıyoruz. Doğal şehir diyerek Sındırgı’yı Türkiye’ye, Dünya ya tanıtan bir başkanımız var. Bizler de kimi zaman ondan fikir alıyoruz. Güreşlerde ve anıtın yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Pehlivanlarımıza da sesleniyorum altta kaldım diye üzülme, üste çıktım diye sevinme diye nasihatte bulunuyorum. Güreşlerde yenmek de var yenilmek de var. Allah sizi yetiştirenlerden hocalarınızdan razı olsun. “ şeklinde konuştu.

Kırkpınara Nam Salmış Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı Anıtı açıldı

Güreş müsabakaları öncesinde Sındırgı çevre yolu Kocakonak kavşağına konumlandırılan Kırkpınar’a Sındırgı’lı Şerif olarak nam salmış Sındırgı’lı Şerif pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı heykellerinin açılışı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda inşa edilen anıt açılışına pehlivan ailelerinin yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Gökçe Uygur, Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş, Karesi Belediye başkanı Dinçer Orkan, Altıeylül belediye başkan vekili M. Birol Şahin, Susurluk belediye başkanı Nurettin Güney, protokol üyeleri, Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı’nın akrabaları ve vatandaşlar katıldı.

Sındırgı Dualı Çayırı Binlerce Vatandaşı Ağırladı

Kadınından erkeğine binlerce vatandaş Sındırgı dualı çayırında toplandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı anısına gerçekleştirilen güreşlerde heyecan doruktaydı.

Kıran kırana geçen güreşlerde başpehlivanlık mücadelesi için Ünal Karaman ve Ertuğrul Dağdiveren kol bağladı. Yarım saat süren mücadelenin ardından başpehlivanlık ünvanını Dağdeviren aldı.

Sındırgı’nın altın kemeri Yağcıbedir halısı ve Yağcıbedir motifli pehlivan kemeri takdim edildi. Yağcıbedir Yağlı Güreşlerinin güreş ağası bu yıl da Bülent Bek oldu.

3 yıldan bu yana ağalığı üstlenen Bek “ Ata sporu güreşlerin yaşatılması adına desteklerimiz devam edecek. Pehlivanlarımızı tebrik ediyorum. “şeklinde konuştu.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş yaptığı açıklamada “ Sındırgı’da 2019 yılı yağlı pehlivan güreşleri Balıkesir’in evladı Ertuğrul Dağdiveren’in şampiyonluğu ile sona erdi. Sındırgı er meydanında pehlivanlarımız çok güzel güreşler izlettirdiler. Kendilerini tebrik ediyorum. Tabi ki Sındırgı seyircisini aslında kutlamak lazım. Neyin ne olduğunu nasıl olduğunu iyi güreşleri kötü güreşleri de çok iyi biliyor. Bizler de yağlı güreşe destek veriyoruz. Şerif pehlivanın ve Mehmet Ali Yağcı’nın memleketinde bu gün çok özel bir dudumla karşı karşıya kaldık. Bu özel durum Mehmet Ali Yağcı ve Şerif pehlivanın anıtlarını açtık. Burada onları ölümsüzleştirdik. Desteğimiz devam edecek gençlerimizi yetiştirmeye devam edeceğiz. Bu er meydanı bizimle beraber coşmaya devam edecek. Geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda da yörsel değerlerimizin ön planda olduğu bir festival gerçekleştiriyoruz. 3 Eylül Salı gününe kadar devam edecek festivalimize herkesi bekliyorum. Katılım ve katkı sağlayan bütün dostlara teşekkürler. “ sözlerine yer verdi.

Eski Belediye Başkanımız Bakkal’a Son Görevimizi Yerine Getirdik
MYO Öğrencileri Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
Acı Kaybımız
Hüzünle Kutladık