Beşçeşme Çınarı Tescillendi

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Cumhuriyet zamanından ve daha öncesinden kaldığı tahmin edilen tarihi çınarlarda tescil çalışması gerçekleştiriliyor. Termal kaynakları, tarihi ve kültürel değerleri ile göz dolduran doğal şehir tesciline sahip Sındırgı ilçesinde tarihi değerlere de sahip çıkılıyor.

Sındırgı Demirci yolu üzerinde kırsal mahalle ayrımı beş çeşmeler mevkiinde bulunan “Tarihi Çınar”a yaş tesbiti ve tarihteki yeri konusunda araştırma yapılarak tescil başvurusunda bulunuldu.

Balıkesir üniversitesi öğretim görevlileri Prof Dr Fatih Satıl ve Doç Dr Zeki Çevik tarafından yapılan araştırmada tarihi çınar ağacının özellikleri şu şekilde belirlendi.
Bitki tür adı : Platanus orientalis L.
Türkçe adı : Çınar
Yerel adı : Beşçeşmeler çınarı
Tahmini yaş : 697 (1320’li yıllarda dikildiği tahmin ediliyor)
Boy : 16 m
Çevre : 10 m
Çap : 3.18 m
Tescil : 25.07.2008/3917
Karesi beyliği döneminde dikilmiş bir çınarım ben. Yaşamım boyunca birçok tarihi olaylara şahitlik ettim. Karesi Beyliğine bağlı Türkmen boyalarından Çavdarlılar ve Avşarlıların nice yiğitleri gölgemde dinlendiler, çeşmemden sular içtiler.
1920’de Yunan işgalinde İbrahim Ethem (Akıncı) Bey ve silah arkadaşlarının canla başla mücadelelerine şahit oldum
Mesela 21 Nisan 1337/1921 Perşembe günü İbrahim Ethem (Akıncı) Bey idaresinde işgalci Yunan kuvvetlerine karşı gerçekleştirdikleri meşhur Bigadiç Baskını’na giden milli müfrezelerin bir kolu Işıklar üzerinden Osmanlar’a geçerken bir süre gölgemde dinlendiler (İbrahim Ethem Akıncı, Demirci Akıncıları, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yay., 1989, Kroki:3, s.469).
Mayıs 1921’de işgalci Yunan kuvvetlerine karşı İbrahim Ethem Bey, Sındırgı’lı Kâmil ile Halit’i Demyanlar tarafına keşif amaçlı gönderdikten sonra çatışma öncesi, İbrahim Ethem Bey müfrezeleriyle gölgemde istirahat ettiler (Akıncı, a.g.e., s.139-140).
Prof. Dr. Fatih Satıl (Biyolog)
Doç. Dr. Zeki Çevik (Tarihçi)

Sındırgı ilçesinde turizm, tarih ve kültürel değerlere sahip çıkan ve korunması adına çalışmalar yürüten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “Balıkesir üniversitesi öğretim görevlileri Prof Dr Fatih Satıl ve Doç Dr Zeki Çevik’e Doğal şehir Sındırgı adına Teşekkür ederim. Sındırgı termali, doğal ve kültürel mirası ile görülmeye değer bir yer. Şimdi de ilçemizde çokça bulunan tarihi çınar ağaçlarımızda tescil çalışmalarını başlattık. Beşçeşmelerden başlayan çalışmalarımıza, Balıkesir caddesi üzerinde bulunan hatta Çınarlı yol olarak tabir edilen bölgemizdeki çınar ağaçlarımızla devam edeceğiz. O bölgemizde Cumhuriyet döneminde Ali ağazade Mehmet Efendi tarafından dikilen çınar ağaçlarımız var. Dolmabahçe sarayının önündekilerle aynı çınarlar. Önümüzdeki günlerde bu ağaçların hikayelerini de gün yüzüne çıkaracağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

Belediye Başkanımız Sokak İftarına Katıldı
İtfaiye Eri Zabun Hayatını Kaybetti